Буџет ЕУ од хиљаду милијарди евра донесен у задњи час

У сјенци политичких расправа везаних за јуче завршени самит европских лидера, у Бриселу се протеклих недјеља водила жестока расправа о буџету Европске уније за наредних седам година. Договор између три кључне европске институције – Савета, Комисије и Парламента – постигнут је буквално у посљедњи час, пар сати прије почетка сједнице Савјета ЕУ која је почела […]

субота, јун 29, 2013 / 12:42

У сјенци политичких расправа везаних за јуче завршени самит европских лидера, у Бриселу се протеклих недјеља водила жестока расправа о буџету Европске уније за наредних седам година.

Договор између три кључне европске институције – Савета, Комисије и Парламента – постигнут је буквално у посљедњи час, пар сати прије почетка сједнице Савјета ЕУ која је почела у четвртак.

Тиме је, како су јавиле свјетске агенције, избјегнут скандал који би избио да је самит махом посвећен запошљавању младих одржан без буџета из којих би се ови програми финансирали.

Буџет за период 2014-2020. тежак је око 960 милијарди евра, а главни спор је настао када је Парламент прошлог мјесеца затражио да се у ту суму упумпа додатних 11,2 милијарди, што је наишло на огорчен отпор земаља чланица, а нарочито Њемачке, Француске и Велике Британије.

Парламент је онда запријетио да ће, уколико ова средства не буду одобрена, замрзнути буџет, што на основу Лисабонског споразума има право да уради.

На крају је, послије тешких и мучних преговора, постигнут договор да се ова сума исплати у двије рате – 7,3 милијарде одмах, а преосталих 3,9 милијарди евра сљедеће године.

Ко даје највише, а коме се исплати?

"Сложили смо се да свако млађи од 25 година, ко је управо завршио школу или је остао без посла, у року од четири мјесеца добије шансу за преобуку. Сад смо за то нашли фондове, и на ову иницијативу ће у наредне двије године отићи шест милијарди евра", рекао је предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Највише новца ће из бриселске заједничке касе отићи у Пољску, око 11 милијарди евра, а у европски буџет ће и даље највише уплаћивати Њемачка, око девет милијарди евра.

"Ово је велики напредак у односу на ситуацију из фебруара, кад смо имали велики сукоб Евопског парламента и Савјета Европске уније", рекла је канцеларка Њемачке Ангела Меркел.

Око 46 процената буџета ће у наредних седам година бити уложено у структурно слабије регионе. У тим регионима ЕУ жели да подстакне нове инвестиције локалних власти и бизнисмена. За субвенције у пољопривредном сектору биће издвојено око 40 одсто буџета.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *