Бројање у БЛ: Ко ће бити одборник

Према прелиминарним подацима на избрима за мјеста у градској скупштини у Бањoj Луци, након 77 одсто обрађеног материјала, СНСД је добио 19. 455 гласова, односно 30, 85 одсто гласова. СДС је добила 6.669 гласова, односно 10.58 одсто гласова. На трећем мјесту је ДНС са 6. 626 гласова, односно 10.51 одсто гласова. Социјалистичка партија је освојила […]

уторак, октобар 9, 2012 / 11:33

Према прелиминарним подацима на избрима за мјеста у градској скупштини у Бањoj Луци, након 77 одсто обрађеног материјала, СНСД је добио 19. 455 гласова, односно 30, 85 одсто гласова.

СДС је добила 6.669 гласова, односно 10.58 одсто гласова.

На трећем мјесту је ДНС са 6. 626 гласова, односно 10.51 одсто гласова. Социјалистичка партија је освојила 6.200 гласова, а ПДП  6.116 гласова.

Демократска партија је освојила 5.434 гласа, док је Народна демократска странка добила 3.320 гласова.

Независна листа Сви за Бањалуку освојила је око 1.100 гласова.

Коначни резултати о одборничким листама и мјестима у градској скупштини још увијек се чекају. Укупан број гласача у Бањалуци био је 179. 317.

Партија демократског прогреса медијима је доставила и свој прорачун распореда одборника као и њихова имена:

Распоред одборника за Скупштину града по политичким партијама и оствареном резултату:

 

СНСД – Милорад Додик – 11 мандата
ПДП – Партија демократског прогреса – 4 мандата
СДС – Српска демократска странка – 4 мандата
ДНС – Демократски народни савез – 3 мандата
СП – Социјалистичка партија – 3 мандата
ДП – Драган Чавић – 3 мандата
НДС – Народна демократска странка – 2 мандата
Национална мањина – 1 мандат

Одборници који су добили највише гласова по броју добијених мандата:

 

СНСД – Милорад Додик

Грбић Ненад
Рачић Душко
Новаковић Зоран
Илић Драшко
Кременовић Драшко
Зрнић Манојла
Чајић Душан
Бркић Јасна
Топић Драгослав
Бурсаћ Горан
Нинић Драженко

ПДП – Партија демократског прогреса

Бореновић Бранислав
Умичевић Маринко
Талић Зоран
Золак Александар

СДС – Српска демократска странка

Умићевић Ђорђе
Драгишић Маринко
Шешић Давор
Петковић Александар

ДНС – Демократски народни савез

Чубриловић Недељко
Балабан Будимир
Босанчић Боран

СП – Социјалистичка партија

Чудић Саша
Милаковић Милан
Ђурица Раденко

ДП – Драган Чавић

Мирошљевић Владимир
Божић Момир
Савић-Бањац Мирна

 

 

 

НДС – Народна демократска странка

Јандрић Крсто
Јаћимовић Миленко

Национална мањина

Лукић Слободан – Комунистичка партија0 КОМЕНТАРА

 1. Може ли неко да ми објасни (стварно сам озбиљна) ШТА је то ДНС у Бањој Луци? Ајд могу да разумијем Приједор. Али, у БЛ?

  Ко су људи који у БЛ гласају за ту партију? Чуј, партија. Који је њихов програм? Гдје им је мјесто, бар теоретски – лијево, десно, центар?

  Могу некако да схватим и овај повећани број гласова за социјалисте – оно, Дачић, Србија и то.

  Али, ШТА је то ДНС у Бањој Луци?

 2. Ako bude ovako, imaju 11+DNS3+Komunjara1 i fali im jedan glas. Ko će sa njima u kolaciju moje kvote su:

  SP (kurve su kurve bez obzira na najave) – 1,25
  SDS – 1,35
  PDP – 2
  DP – 2,30
  NDS – 2,50

 3. DNS je mala poltronska stranka, prostim rečnikom rečeno; jajare! Ali su puni para, drže nekoliko javnih preduzeća iz kojih ispumpavaju pare u svoje džepove a bulumenta njihovih članova radi u istim tim preduzećima i imaju natprosečne plate! I naravno da glasaju za Čubrija i ekiptu tj. glasaju za sebe! To je sva filozofija postojanja te DB-ovske stranke!

 4. mozda sam glup, ali…

  sta ce sad ovi poslanici u NS i ministri u vladi koji su dobili mandate odbornika u skupstini BL B-)

  postoji li mogucnost da budu birani na obe funkcije 😀

 5. Nisi glup BoŽiću…
  koliko ja znam, kod nas ne postoji zakon koji sprečava gomilanje funkcija! A i ako postoji-volio bih vidjeti tog poštenjačinu političara koji se odrekao jedne funkcije zbog direktnog sukoba interesa!
  Biti u Zakonodavnoj i Izvršnoj vlasti istovremeno- ma nema frke B-)
  U Srbiji je bila frka baš zbog toga, pa je gradonačelnik Zaječara podnio ostavku na tu funkciju zato što je istovremeno i poslanik u Skupštini Srbije!
  i Palma više nije gradonačelnik Jagodine,baš zbog toga 🙂 sad je „samo“ preCednik skupštine grada!

 6. Vjerovatno zadržavaju stare funkcije, osim možda čubre, treba se izvući iz sranja koja je napravio kao ministar.
  Za neupućene, DNS i Balaban su sive eminencije ovog grada, isključivi krivci za urbicid u BL. Bez Balabanovog amin nema ništa. On je krmku radišiću omogućio da pravi onu nakaradu.

 7. Према информацијама које имам, Балабан и Гаврановић су били већи лопови од Зградољуба. Квака је у томе да су они по својим функцијама били далеко од очију јавности, за разлику од Зградољуба, што им је омогућавало да неометано краду…ма, за пожељети.

 8. По мојим сазнањима ПДП је пета странка у БЛ. На прошлим локалним изборима ПДП је имао 5 одборника, а сада ће имати 3. Спали су са друге на пету позицију.

  Мислим да се Бореновићу опасно тресе столица првог човјека ПДПа у БЛ.

 9. Добар је резултат НЛ Сви за Бањалуку. За кратак временски период, мало новца, без икакве инфраструктуре… су успјели да освоје више гласова него многе странке које постоје годинама и које имају приличан број чланова, о новцу да не говоримо. Честитам.

 10. Vladimir M., 09.10.2012. 12:32:14

  Господин Слободан Лукић је професор на економском факултету. Веома лукаво је основао Комунистичку партију и пријавио се као Црногорац и са мање од 200 гласова ће ући у Скупштину града, чиме се показао као највећи добитиник ових избора.
  Ради се о изузетном господину који идеолошки јесте љевичар, али се држи изворних принципа, а не везује се за најтамнију страну комунистичког периода (Голи Оток, прогон неистомишљеника, одсуство слободе мисли, и све остало најгоре). Подсјећам Вас да ми на власти имамо и даље комунисте, само што су они преузели оно најгоре од комунизма/социјализма, а оне најпозитивније ствари )нпр. стварање нових вриједности, изградња фабрика, социјална осјетљивост) је њима страна.

  Професор Лукић је поштен човјек, који је један од ријетких интелектуалаца који се усудио да проговори и супротстави. СНСД сигурно не може рачунати на њена, уколико буде креирао већину. Мислим да ће се окренути ДНС-у и СДС-а, а евентуално НДС-у (уколико СДС откаже). Лично очекујем и улазак 5 министара СДС-а у Владу РС, што би био погрешан потез, јер да се СДС на вријеме дистанцирао и на нивоу БиХ, био би данас још увјерљивији. Остало је ту још неколико рецидива мрачног времена СДС-а, али људи попут господина Латиновића (нови начелник Градишке) улијевају повјерење да ће ипак бити боље.

 11. Мислим да се преувеличава платформа. Она није донијела никакву штету СДС- у. Многи су и овде прогнозирали крај СДС- а, али то се није десило и имају најбоље резултате у посљедњих неколико изборних циклуса. Грађани Српске прије свега прате дешавања у Српској. Важан им је ЈЕДИНСТВЕН став у Сарајеву. Дакле, никакво раскидање Платформе не долази у обзир и било би штетно по СДС, а мислим и по Републику Српску.

  Што се уласка у Владу Српске тиче… не вјерујем да ће до тога да дође, готово да сам сигурна у то. То би свакако био потпуно непромишљен потез, из низа разлога.

  Честитам новом начелнику Градишке г. Латиновићу. Неколико пута сам написала да је симпатичан и добродушан човјек, а мислим и да је један од ријетких који реално и неострашћено коментарише изборне резултате, за разлику од већине колега. Схватио је да треба да се ради, а не да се навија, плази језик опонентима и прескаче вријеме размишљањем о 2014.

 12. Jbt, napisah komunjara iz zajebancije na žalost bez navodnika i opletoše me. Djedovi su mi bili u partizanima i ponosan sam na to. Kao uostalom i 80% Srba na ovim prostorima.
  Nego, za g-dina Lukića, vidjećemo.

 13. Што се тиче резултата избора у Бањој Луци, мање-више су очекивани. За мене је изненађење једино изузетан скок СДС-а, као и велики број гласова које су добили г-да Чавић и Стевандић. А могли су се договити да један буде зградоначелник, а други предсједник Скупштине града.

  Што се тиче резултата НЛ „Сви за Бањалуку“, не могу рећи да сам разочаран, јер предуго пратим политику и знам искуства других, али мислим да је све испод једног одборника неуспјех. Још увијек не знам коначне резултате, али мислим да смо негдје око 1500 гласова. Имамо неколико стотина и неважећих, гдје су људи заокруживали наша имен аи странке, што не могу вјеровати, с обзиром на образовну структуру наших гласача. Без обзира, очекивао сам 3-4 хиљаде. Сада је идеална прилика да се провјери ко је слагао. Једна моја добра познаница, која је била члан нашег одбора, је јавно честитала кандидату једне странке, који је прошао, и написала да је гласала за њега. Водили смо часну борбу, и не требамо да се стидимо ми, већ они који су били „сигуран глас“ и слагали. Морам рећи да смо кампању изнијели са скромним људским и материјалним ресурсима. Већ на самом почетку је прича саботирана, неки су одустали из њима јасних разлога, а неки нису имали новца за овај скуп спорт. Тако смо с 3000 КМ и ангажманом два и по човјека направили шта смо могли. Ако будем могао преко мог пријатеља Золака и мог комшије, проф. Лукића да проводим своје идеје, онда нећу бити незадовољан.

  Што се тиче другог циља, а то једемонтажа ненародне власти, ту сам дјелимично задовољан. Нисам баш задовољан епилогом у Бањој Луци, али ипак годи чињеница да је збир гласова 4 опозициона кандидата значајно већи од броја гласова г-дина Гаврановића. Свакако ћу бити од користи опозиционим партијама у коначној демонтажи сљедбеника Милорада Додика 2014. године, али не као кандидат, већ као лобиста, слично као и 2010. године.

  У МЗ Старчевица ћу се пасивизирати, јер не вриједи помагати некоме ко сам себи не жели помоћи. Повукао бих потпуно се из моралних разлога, али то би значило улаз СНСД-а у Савјет МЗ. Свакако своја примања просљеђујемо на стипендију једној ученици, тако да нећу бити паразит. Али ићи од зграде до зграде да се прикупљају потписи петиције према Топлани и слично нећу, јер људе то не занима.

  И даље ћу дјеловати на подизању свијести грађана и никад се нећу престати борити за слободу и прогрес овог града и Републике.

  Мислим да ипак долази до неког помака и сада имамо сјајну шансу да натјерамо господу да остваре све оно што су обећали у кампањи. Тако ће Бања лука коначно добити 8 вртића и 4 школе за само 4 године. Имаћемо и колектор и фабрику за пречишћавање отпадних вода. Имаћемо и пословне зоне и запошљавање. Само не дозволимо да нас даље задужују, јер лако је од посуђених 200 000 КМ направити кућу.

  ЗАХВАЉУЈЕМ СВИМ ОНИМА КОЈИ СУ МЕНИ И МОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА НА ЛИСТИ УКАЗАЛИ ПОВЈЕРЕЊЕ, КОЈИ СУ НАМ ПОМОГЛИ НА БИЛО КОЈИ НАЧИН. Мислим да много гласова нисмо добили зато што су се људи одлучивали да иду на сигурицу гласајући за велике партије. Дакле, није успјела моја замисао да се изведу апстиненти који би гласали за нас, али су изашли да руше СНСД, што опет није лоше.

 14. Чух и да су ушла два одборника СНСД-а, од којих један изнајмљује шаторе за предизборне трибине и сахране, а други је шеф возног парка јендог великог предузећа. А видимо да нпр. г-ђа Љиља Радовановић није. Жалосно је да је ушло јако мало млађих људи, тек Шешић из СДС-а и Золак и Талић из ПДП-а. А Ања је већ писала да је много младих људи гласало.

  ЧЕСТИТАМ СВИМА КОЈИ СУ ПОСТАЛИ ОДБОРНИЦИ!

 15. vojo85, 09.10.2012. 15:13:47

  Улазак у Владу РС не би био крај за СДС. То је могућност да се партијски кадрови поставе на нека мјеста, која би их мотивисала да раде више за странку. Само би то било дугорочно јако лоше и за СДС, и за грађане Републике Српске. Сада имају прилику да покажу на дјелу оно што су причали. На основу владавине у Добоју, ја им нисам вјеровао. Али ми се чини да у Градишки неће бити тај случај, а познајем лично и господу Умићевића и Драгишића, нове чланове Скупштине града, за које знам да су честити људи. Ове ПДП одборнике такође лично познајем и честити су људи. Мислим да је битно да се разбије мафијашка организација, која значајно успорава развој града. Ако се сада договоре да зајендо краду, онда нас нема нигдје.

 16. drazen78bl

  Narvno da to momentalno ne bi bio kraj za SDS, izdrzali bi jedno 2 godine, nauzivali se malo u vlasti da ih nostalgija mine.A onda bi ih SNSD na izborima 2014 potukao do nogu i to bi bilo to, kraj i za opoziciju do 2018.
  Banja Luka je glasala protiv snsd-a, ne za sds, pdp, dp, ili nds, sad ako nisu u stanju da se dogovore, da malo zagorcaju zivot gavranu i ekipi,onda svi zajedno nisu zasluzili ni jedan jedini glas. U pravu si za Umicevica, i dobro je da su takvi ljudi u privm redovima SDS.Banja Luka nikad nije bila uporiste SDSa, ali kad se uporedi njihova vlast u BL i ova danas, SDS-ova je bila carobna…

 17. Ово горе ни близу истине ПДП је пета по реду (одозго наравно) са 3 мандата… Вјероватно сте ове информације добили из њиховог штаба. Моја сазнања 99% поуздана, што ће се показати на крају овог веееееееееликог циркуса.

 18. Честитке Мирни Савић-Бањац и Александру Золаку, коначно нови млади поштени људи … коначно у Скупштини нећемо више слушати досадну Саву али мјења је један од највећих бањалучких лопова Јаћимовић Миленко, е мој народе за кога ти гласаш!:(

 19. drazen78bl, 09.10.2012. 15:26:18 [53697]
  Чух и да су ушла два одборника СНСД-а, од којих један изнајмљује шаторе за предизборне трибине и сахране…

  А тек који им је фактор за Бањалуку Драженко Нинић, а ко им је ова Манојла…заиста су моћни!:P

 20. Vladimir M., 09.10.2012. 13:08:34

  Свој оправдани бијес упућујеш некоме ко је мање зло! 😉

  Урбицид је посљедица дјеловања Одјељења за просторно уређење на чијем челу није нико од наведених у твом коментару! 😉

  http://www.banjaluka.rs.ba/asbl/department/3/?left_mi=228

  Bojan5150, 09.10.2012. 12:00:42

  Путеви су у чврстом загрљају најјаче владајуће странке! 😉

 21. Gospodo Banjalučani! Vi očigledno imate pogrešnu sliku o sadašnjem SDS-u.Siguran sam da priča o ulasku u Vladu RS nema nikakve osnove.Stevandić je pogriješio što nije poslušao g.Bosića koji mu je sugerisao da povuče kandidaturu.
  Ovaj to odbijo.Eto Vam odgovora zašto vrh SDS-a nije bio na tribina u BL.Pozdrav!

 22. Ово „господо Бањалучани“ је преамбициозно.

  Даље, ако Босић као шеф једне назови озбиљне партије нема контролу над једним општинским одбором, и то у вези кључног питања на изборима који се дешавају једном у 4 године, онда то сасвим довољно говори о тој партији, њеној организацији и њеном шефу.
  Као, Стевандић је све радио без одобрења врха партије. Могуће, али погубно.

 23. deki, 10.10.2012. 09:25:17

  Мој теза је да је ту било некаквих договора, и ту не може бити спора!

  Уосталом, свака озбиљнија странка има нешто што се зове унутарстраначка дисциплина. Нема ту шта да му овај сугерише, зна се да потези као што је овај и рецимо онај у Фочи, штете угледу СДС-а, и ту нема приче!!!
  Склон сам тврдњи да су ту ипак направљени неки дилови попут “не дирајте нас у БЛ, ми ћемо вама препустити…“ 😉

 24. Bosić nije Mile.SDS nije SNSD.Stevandić je dobio podršku gradskog odbora BL.Šta je trebao da uradi pred same izbore?
  Stevandić i još neke „pametne glave“ su same sebe diskreditovale.Moje mišljenje je SDS neće napraviti stratešku grešku i ući u vlast sa SNSD-om.
  Pozdrav iz Istočnog Sarajeva,gdje je ogromno rivalstvo između ove dvije partije. Članstvo i simpatizeri SDS-a nepodržavaju nikave koalicije sa SNSD-om.

 25. deki, 10.10.2012. 09:25:17

  Врх СДС-а је био на трибинама у Бањалуци
  Оно о чему можемо расправљати је :да ли је то довољно или не.
  Проблем је био у том што су се неке трибине поклопиле са мјестима са другим странкама, па су се ствари морале мијењати,а врх се у међувремену одазвао и дао потврду за друге градове.

  deki, 10.10.2012. 10:05:55
  Нико од СДС-а није дискредиован у Бањалуци и не видим зашто би и био. Једина странка која је дала максимум на терену ,био је СДС у БЛ.
  Поздрав Српском Сарајеву ,српска Бањалука је уз вас!

 26. deki, 10.10.2012. 10:05:55
  Нико од СДС-а није дискредиован у Бањалуци и не видим зашто би и био. Једина странка која је дала максимум на терену ,био је СДС у БЛ.
  Поздрав Српском Сарајеву ,српска Бањалука је уз вас!

  Pozdrav za Iliju.Ako je tako OK.Moraš se složiti da je prava šteta što opozicija nije imala jednog kandita.
  Pozdrav braći!

 27. Pozdrav,
  evo prokomentarisao bih sa svoje strane strukturu skupstine grada BL, a njoj par pojedinaca.

  SNSD kao najveca stranka, osjetan pad u poredjenju sa prethodnom strukturom skupstine, ali i dalje zavidan rezultat, i u poredjenju prije 8 godina, veca uspjesnos u ruralnim dijelovima BL, nego u samom gradskoj zoni.

  PDP katastrova, dokaz da pored pojedinaca na globalnom nivou, na lokalu ih nema nigdje. poprilicno razocarenje i par u poredjenju sa prethodnim brojem u skupstini grada BL.

  DP ocekivani rezultat, jedina ozbiljna opoziciona struktura u BL, trenutno, ali na republickom nivou su jos jako mali.

  NDS stranka koja na posljednih par izbora u BiH da li lokalni ili opsti…pokazuje tedenciju rasta i uvijek prestavlja prijateno iznenadjenje sa uspijehom. U sustini koliko nas je i uopste culo za njih, rezultat zavidan

  SP dok je penzionera sa spomenicom od KPJ, dobijace i glasova ali u sustini nista, konstatna stagnacija od smrti S.Milosevica

  DNS jedostavno najjaca gradjevinska mafija kako na nivou drzave ( preko svog ministarstava koje posjeduju ) do lokalnog nivoa. Mislim da nemaju snagu volje naroda, vec kupljenje glasove preko gradjevinskih tendera u svojim opstinama. odnos sa SNSD i njihov pad ce samo smanjiti ljubav a povecati apetit za vise pozicija, tako da vjerujem da ce sledeci predsjednik skupstine u BL biti njihov covjek i jos par primamljivih fotelja ce njima pripasti.

  SDS sam namjerno ostavio na kraju jer to je istureno odjeljenje SNSD i samo razlika u par slova u imenima stranke.
  SDS je prodao svoje dostojanstvo jos prijed 2 god. kada je trebalo spasavati uljulanu stolicu gos.Bosica, koji posteno govoreci nista nema sem anomalije frljavosti ociju.
  covjek koji ne odaje sigurnost, povjerenje, cija je ideologija ne dorezcena, vjerovanje „ateisticno“, a dostojanstvo ravno 0.

  jedan od mogucih koalicionih partnera SNSD u BL, ako ne zvanicno bice kroz glasanje prilikom donosenja odluka.

  e sad o par pojedinaca.

  gos.Umicevic – :D:D:D:D:D:D mislim da ovo sve govori

  gos Zolak – doktor :-o:-o:-o:-o o doktorima koji se bave politikom imam posedno vjerovanje ne uspijeh u karijeri stecenog zvanja, je razlog promjene djelatnosti u politicara. Bar tamo i ako pogrijese nece pacijent osjetiti odmah, davajuci im prostora da se „pospu“ pepelom i operu od svega

  gos.Umicevic M. – ljudi pa u svom zivotu nisam sreo vece stipse, cak sam licno prisustvovao njegovo skrtarenju. covjek o kojem rodjena sestra kaze da je medju najvecim stipsama samo na svoju „guzicu“ ne zali.

  gos.Zrnic – jedan od rijetkih kadrova SNSD koji kod mene licno ima pozitivno misljenje, covjek posjeduje kulturu izrazavanje, postovanje sagovornika bez obzira kakav je ko i od koga je.

  gos.Djurica – hahahhahhaa, covjek brzinom svjetlosti mjenja stranke, interesdzija ima cjenovnik za sve usluge, covjek koji bi pregazio preko „mrtvih“ samo da zna da ce koju markicu dobiti vise. Ideolog koji prosipa pricu eokologije i borac za ta prava, a licno sam prisustvo kad „otare“ nos maramicom i istu „frljacne“ na ulicu 🙂 🙂 🙂

 28. MB78, 10.10.2012. 14:37:37
  SDS je prodao svoje dostojanstvo jos prijed 2 god. kada je trebalo spasavati uljulanu stolicu gos.Bosica, koji posteno govoreci nista nema sem anomalije frljavosti ociju.
  covjek koji ne odaje sigurnost, povjerenje, cija je ideologija ne dorezcena, vjerovanje „ateisticno“, a dostojanstvo ravno 0.

  Ali nije kriminalac,mafijaš…

 29. MB78

  Ова Манојла ти је баш дивна. Где ли само покупи ту високу културу, да није можда у Загребу!? Сачувј ме Боже хрватске културе. Јели му то сав педигре,што је годинама живео у Хрватској, и донео мало „хрватске културе“ овим бањалучким „дивљацима“.

  А његов потчињени „Боле-терориста“, исто се помињала Хрватска…ништа не прејудицирам…

 30. Глас Српске је претјерао у безобразлуку који изгледа има намјеру да демонстрира и послије избора. Данашњи текст у којем отворено вријеђа, сводећи себе на ниво најобичнијег таблоидчића, људе који су добили преко хиљаду гласова БЕЗ НОВЦА, ПОДРШКЕ МЕДИЈА, УЗ ЊИХОВУ ГОТОВО СВАКОДНЕВНУ САБОТАЖУ је врхунац неукуса. Срамота је на шта је спао некада угледни лист који смо сви радо читали и сматрали својим. Колико сте ви господо гласова освојили? Ко вас купује, колико грађана издвоји новац да би прочитало шта пишете? Да ли опстајете захваљујући НЕМЈЕРЉИВИМ донацијама које нисте заслужили? Када сами одговорите на питања схватићете да сте посљедњи који имате право да критикујете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *