Брод-Бања Лука: Рафинерија оштећена за шест милиона КМ?

Окружном тужилаштву Добој поднесен извјештај против четири особе због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили Рафинерију нафте Брод за око 6.190.265 КМ Против четири одговорна лица у Рафинерији нафте Брод и Агенцији за промет некретнина из Бањалуке поднесен је извјештај Окружном тужилаштву Добој због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили Рафинерију за око […]

уторак, јун 2, 2015 / 14:35

Окружном тужилаштву Добој поднесен извјештај против четири особе због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили Рафинерију нафте Брод за око 6.190.265 КМ

Против четири одговорна лица у Рафинерији нафте Брод и Агенцији за промет некретнина из Бањалуке поднесен је извјештај Окружном тужилаштву Добој због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили Рафинерију за око 6.190.265 КМ, а Агенцији омогућили противправну имовинску корист од 4.838.297 КМ.

Начелник Центра јавне безбједности Добој Драган Продановић рекао је данас на конференцији за новинаре да су ове ососбе осумњичене да су у саизвршилаштву починила кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења.

За првопријављено и другопријављено лице постоји основ сумње да су, као одговорна лица у Рафинерији нафте Брод и Агенцији за промет некретнина из Бањалуке у августу 2009. и фебруару 2010. године закључили анексе уговора којим су уговорили услуге геодетских снимања комуналних уређаја, иако су знали да Агенција није оспособљена и нема одобрење Републичке управе за геодетске послове за пружење уговорених услуга.

На основу испостављених фактура, Рафинерија је Агенцији исплатила 473.901 КМ, а послове снимања је стварно, по цијени од 114.613 КМ, према налогу Агенције из Бањалуке, извршило предузеће из Источног Сарајева, овлаштено за извођење радова.

На основу испостављених фактура којим је исказана вриједност фиктивних услуга, Агенцији је исплаћено 229.361 КМ.

Трећепријављено лице, које је обављало послове руководиоца грађевинске службе у Рафинерији, у својству надзорног органа потписом је овјерило обрачуне услуга Агенције из Бањалуке, као да су стварно извршене.

На овај начин, три пријављена лица су Агенцији прибавила противправну имовинску корист од 703.263 КМ, за колико је оштећена Рафинерија нафте Брод.

Четврто лице осумњичено је да је као одговорно лице у Рафинерији са другопријављеним, одговорним лицем Агенције за промет некретнина из Бањалуке, у јулу 2010. године потписало нови анекс уговора за извођење нових геодетских послова снимања комуналних уређаја.

На основу исплаћених новчаних средстава по фактурама које је Агенција испоставила за послове снимања, а које је стварно извршило предузеће из Источног Сарајева за мањи износ, као и на основу исплаћених новчаних средстава по основу фактура којим је исказана вриједност фиктивних услуга, Рафинерији је причињена штета од 3.879.160 КМ, а Агенција је остварила противправну имовинску корист од 2.655.375 КМ.

Обрачуне услуга Агенције из Бањалуке као да су стварно извршене и у овом случају је потписом овјерило трећепријављено лице.

Наведена три пријављена лица су, такође, у 2010. години оштетила Рафинерију Брод за 659.587 КМ, а за исти износ Агенцији прибавили противправну имовинску корист, тако што је према налогу одговорног лица у Рафинерији, Агенцији исплаћен наведени износ на име услуга израде топографског плана, а које је за мањи износ извршило предузеће из Источног Сарајева.

Трећепријављено лице је неовлаштено упутило обавијештење агенцији којим се прихвата понуда за израду топографског плана, иако су пријављени знали да су наведени послови саставни дио услуга раније уговорених анексом уговора. И у овом случају је трећепријављено лице потписом овјерило обрачуне услуга Агенције из Бањалуке, као да су стварно извршене.

Одговорно лице агенције из Бањалуке испоставило је Рафинерији рачун на име изведених радова геодетског снимања у којем је нетачно приказан, односно увећан обим радова које је стварно извршило предузеће из Источног Сарајева и фактурисало Агенцији.

Трећепријављено лице је, као надзорни орган, потписало обрачун који је испоставила Агенција, иако му је било познато да фактурисане количине не одговарају стварним количинама.

Исто лице је потписало и обрачун који је стварни извођач радова, предузеће из Источног Сарајева, испоставило Агенцији и који садржи стварни обим изведених радова.

Плаћањем испостављеног рачуна Рафинерија нафте оштећена је за 820.072 КМ, а Агенција је за исти износ остварила противправну имовинску корист.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *