Британска војска шаље принца Вилијама на мисију на Фокланде

Британски принц Вилијам биће послат почетком идуће године на спорна Фокландска острва на мисију као пилот Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ), саопштило је британско министарство одбране. Вилијам, други у линији за британски пријесто, у фебруару и марту провешће шест недеља на овој британској територији која се налази 460 километара од аргентинске обале у Атлантику, навело је […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 21:19

Британски принц Вилијам биће послат почетком идуће године на спорна Фокландска острва на мисију као пилот Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ), саопштило је британско министарство одбране.

Вилијам, други у линији за британски пријесто, у фебруару и марту провешће шест недеља на овој британској територији која се налази 460 километара од аргентинске обале у Атлантику, навело је министарство.

Он ће бити дио четворочлане посаде Краљевског ратног ваздухопловства задужене за спасавање и потрагу. Принц, познат у војсци као летачки поручник Вилијам Вејлс је пилот хеликоптера РАФ.

Док траје мисија Вилијам (29) неће обављати никакве церемонијалне краљевске дужности. Његова супруга Кејт, војвоткиња од Кембриџа, остаће у Британији.

Британија влада Фокландима преко 180 година али Аргентина, која острва назива Малвинским острвима, тврди да су они аргентинска територија.

Идуће године навршава се 30 година од Фокландског рата. Аргентина је извршила инвазију на острва у априлу 1982. године и британске снаге су их поново заузеле после рата од десет недеља. У том рату је погинуло 650 аргентинских војника, преко 250 британских и три мјештана са острва.

Британија још има око 1.000 војника стационираних на тој територији где живи око 3.000 људи. Становници великом већином желе да остану у саставу Британије.

Аргентинска предсједница Кристина Фернандез жели да Аргентина и Британија преговарају о будућности острва, на шта позива и Генерална скупштина УН.

Британски премијер Дејвид Камерон одбио је такве преговоре.

„Док год Фокландска острва желе да буду суверена британска територија, треба да остану суверена британска територија – тачка, крај приче”, рекао је Камерон у јуну. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *