Британија не да имунитет Гадафијевом министру

ЛОНДОН – Велика Британија одбила је данас да понуди иминутет од кривичног гоњења шефу либијске дипломатије Муси Куси након што је он пребјегао у Лондон.  Шеф британске дипломатије Вилијем Хејг рекао је да Кусина оставка показује да је режим либијског лидера Моамера Гадафија "раскомадан, под притиском и да се урушава". Међутим, Хејг је нагласио да […]

четвртак, март 31, 2011 / 14:34

ЛОНДОН – Велика Британија одбила је данас да понуди иминутет од кривичног гоњења шефу либијске дипломатије Муси Куси након што је он пребјегао у Лондон.

 Шеф британске дипломатије Вилијем Хејг рекао је да Кусина оставка показује да је режим либијског лидера Моамера Гадафија "раскомадан, под притиском и да се урушава".

Међутим, Хејг је нагласио да "Куси није понуђен имунитет од британске или међународне правде", чиме су одбачене спекулације да би британска влада могла да превиди оптужбе, које је изнијела либијска опозиција, да је он, осим других злочина, имао и водећу улогу у бомбашком нападу у авиону компаније "Пан Ам" 1988. године изнад Локербија када је погинуло 270 људи.

Хејг је истакао да се "Гадафи сигурно пита ко је сљедећи од оних који ће га напустити".

Британске власти испитале су Кусу, некадашњег Гадафијевог савјетника и снажног поборника режима, након што је он пребјегао у Велику Британију приватним авионом из Туниса.

Шеф британске дипломатије је додао да је Куса на "безбједној локацији у Великој Британији", али није саопштио друге детаље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *