Британија најавила блокирање споразума Меркел Саркози

Премијер Британије Дејвид Камерон је данас изјавио да ће блокирати нови споразум Европске уније који су предложили Француска и Њемачка са циљем спасавања евра, уколико захтјеви Лондона не буду услишени. Уколико чланице еврозоне желе да користе "европске институције" ради спасавања заједничке валуте, оне ће морати да пристану на заштитне мјере које захтијева Британија која није […]

среда, децембар 7, 2011 / 08:56

Премијер Британије Дејвид Камерон је данас изјавио да ће блокирати нови споразум Европске уније који су предложили Француска и Њемачка са циљем спасавања евра, уколико захтјеви Лондона не буду услишени.

Уколико чланице еврозоне желе да користе "европске институције" ради спасавања заједничке валуте, оне ће морати да пристану на заштитне мјере које захтијева Британија која није усвојила евро, рекао је Камерон.

"Нећу потписати споразум који неће садржати мјере заштите које се, наравно, тичу значаја јединственог тржишта и финансијских услуга", рекао је Камерон.

Француска и Њемачка су у понедељак саопштиле да желе постизање новог споразума ЕУ до марта идуће године са строжим буџетским прописима ради савладавања дужничке кризе у зони евра, подсјетила је агенција АфП.

Предсједник Француске Никола Саркози је рекао да би тај нови споразум обухватао или свих 27 чланица ЕУ, или 17 чланица зоне евра, уз могућност да га преостале чланице ЕУ потпишу на добровољној основи.

Камерон је указао да, уколико чланице еврозоне "изаберу да постигну посебан споразум , то свакако неће бити споразум који би Британија потписала".

"Наравно, уколико оне, међутим, желе да користе европске институције, тада ћемо ми инсистирати на мјерама заштите које су потребне Британији", рекао је Камерон.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *