Британија изван европског договора

Велика Британија је једина чланица ЕУ која је остала изван новог споразума о јачању фискалне уније европског блока, пошто се током дана Мађарска предомислила и подржала договор.  Овакав исход дводневног самита у Бриселу донио је неизвјесност на финансијска тржишта, пошто трговци не знају да ли ће ускоро бити предузете одлучне мјере за сузбијање кризе која […]

петак, децембар 9, 2011 / 20:51

Велика Британија је једина чланица ЕУ која је остала изван новог споразума о јачању фискалне уније европског блока, пошто се током дана Мађарска предомислила и подржала договор.

 Овакав исход дводневног самита у Бриселу донио је неизвјесност на финансијска тржишта, пошто трговци не знају да ли ће ускоро бити предузете одлучне мјере за сузбијање кризе која је почела у Грчкој 2009. године, а потом се проширила на Португал, Ирску, Италију и Шпанију.

Преговори о усвајању новог споразума могли би да потрају три мјесеца, а у неким земљама, попут Ирске, за његово усвајање можда ће бити потребан референдум.
Британски премијер Дејвид Камерон инсистирао је да његова земља треба да остане изван договора о финансијским регулативама, због чега ће споразум који су предложиле Њемачка и Француска имати статус међудржавног договора, а не документа ЕУ.

"Двадесет шест лидера подржава овај заједнички напор. Они схватају да је евро заједничко добро", изјавио је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј.
Камерон је рекао да нови споразум није у интересу Британије и пожелио срећу осталим чланицама ЕУ у његовој реализацији, ради, како је рекао, стабилизовања и економског раста читаве Европе.

Од девет чланица Уније изван еврозоне, Мађарска, Чешка и Шведска су саопштие да ће морати да консултују своје парламенте, а остале су одмах прихватиле споразум.
Главне одредбе споразума односе се на ограничавање годишњег структрног дефицита на 0,5 одсто друштвеног производа, примјену аутоматских санкција ако јавни дефицит премаши три одсто друштвеног производа и уношење нових правила у националне уставе.

Извор из Европске централне банке рекао је Ројтерсу да ће ова институција за сада наставити да купује обвезнице чланица еврозоне и да неће предузимати додатне ванредне мјере.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *