Бриселски форум: Да не западне западни Балкан

На дебати о Западном Балкану која ће бити одржана данас у оквиру Бриселског форума, посебна пажња биће посвећена БиХ и проблемима са формирањем власти након октобарских избора, те економским тешкоћама и њиховом утицају на будућност европских интеграција. Теме, које ће обухватити дебата о Западном Балкану, односиће се на међународну подршку и помоћ земљама региона на […]

недеља, март 27, 2011 / 10:18

На дебати о Западном Балкану која ће бити одржана данас у оквиру Бриселског форума, посебна пажња биће посвећена БиХ и проблемима са формирањем власти након октобарских избора, те економским тешкоћама и њиховом утицају на будућност европских интеграција.

Теме, које ће обухватити дебата о Западном Балкану, односиће се на међународну подршку и помоћ земљама региона на путу евроатлантских интеграција, регионалну сарадњу, дијалог између Београда и Приштине, као и на динамику реформских процеса у процесу прикључења ЕУ, јавља дописник из Брисела.

На панелу "Приближавање Балкана Европској унији" учествоваће предсједник Србије Борис Тадић и црногорски премијер Игор Лукшић, док се предсједник Хрватске Иво Јосиповић овај пут није одазвао позиву.

 

Шести Бриселски форум који организује невладина организација "Маршалов фонд", у петак су отворили белгијски премијер Ив Летерм и предсједник Савјета Европе Херман Ван Ромпеј, а скупу су се обратили и висока представница за инострану и безбједносну политику Кетрин Ештон, као и предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Теме овогодишњег форума фокусиране су на Сјеверну Африку и арапске устанке, штету и обнову Јапана, кризу Еврозоне, Кину и њено однедавно интересовање за источну и централу Европу, модернизацију Русије и улогу енергената фосилног поријекла у будућности, ракетни штит, те Турску и Балкан.

Форуму присуствује 450 учесника из домена политичког, привредног, академског и медијског живота, међу којима су највиши функционери САД, Свјетске трговинске организације, Свјетске банке и предсједници и премијери бројних држава.

Бриселски форум је састанак на високом нивоу америчких и европских званичника, чија је сврха успостављање контаката, размјена информација и вођство стратешке дебате у питањима економије, политике и одбране.0 КОМЕНТАРА

  1. Неће да западне, може да пропадне ви сте њега смјестили на маргине свјетских токова, само ако бриселу буде потребно неко ново крвопролиће сјетићете се ви западног балкана, чудног ли израза?? хммм ни само Балкан није довољно, већ нагласак ставити на западни.. а који је то источни, сјеверни, јужни, југозападни…недао Бог да нешто њих асоцира на Југославију, а то би повриједило тисућљетње осјећаје народа из мишијих рупа..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *