Брисел: \’\’Кључни\’\’ самит ЕУ

У Бриселу данас почиње дводневни самит Европске уније за који се сматра да је од кључног значаја за заустављање ширења дужничке кризе која угрожава опстанак еврозоне.  Уочи самита који почиње вечерас, представници европских земаља грозничаво припремају приједлоге за нове механизме антикризне финансијске помоћи чланицама зоне евра. Европски званичници, између осталог, предлажу покретање новог механизма помоћи […]

четвртак, децембар 8, 2011 / 09:17

У Бриселу данас почиње дводневни самит Европске уније за који се сматра да је од кључног значаја за заустављање ширења дужничке кризе која угрожава опстанак еврозоне.

 Уочи самита који почиње вечерас, представници европских земаља грозничаво припремају приједлоге за нове механизме антикризне финансијске помоћи чланицама зоне евра.

Европски званичници, између осталог, предлажу покретање новог механизма помоћи – Европски стабилизациони механизам (ЕСМ), паралелно са садашњим Европским фондом за финансијску стабилност (ЕФСФ), објавио је јуче лондонски Фајненшел тајмс.

Раније ове године, европски лидери су одлучили да средином идуће године формирају нови стални фонд -ЕСМ, вриједан 500 милијарди евра, у циљу антикризне финансијске помоћи.

ЕСМ би требало да замијени ЕФСФ, журно формиран
током дужничке кризе и искориштен за кредите Ирској и Португалу.
Према посљедњим плановима, гаранцијски механизам би требало да повећа могућности ЕФСФ на 600 милијарди евра. Са додатним средствима ММФ и потенцијалом ЕСМ, могућности еврозоне за антикризну помоћ земљама ће бити поприлично увећане, констатовао је ФТ.

Очекује се, да ће на овом судбоносном самиту за будућност еврозоне бити ријешено да се измијени споразум између чланица, чиме би се ојачала
економска интеграција и буџетска дисциплина.

На стабилизацију ће утицати и нови договор који предлажу Француска и Њемачка о формирању зоне безбједности, која ће спријечити нове кризе, изјавио је министар за европске интересе Француске Жан Леонети.

Француска жели да тај споразум прихвати свих 27 чланица ЕУ, али не искључује да ће нови пакт потписати само 17 чланица. Предсједник ЕС Херман ван Ромпеј, међутим, сматра да је спасавање евра могуће и без новог споразума ЕУ.

Он, ипак, признаје да би због дугорочнијих планова морао да буде промијењен споразум ЕУ, а такве мјере би резултирале изолацијом неких земаља ван зоне евра, попут Велике Британије.

Ромпеј ће позвати лидере ЕУ на самиту, да постигну споразум о емитовању еврообвезница, наведено је у нацрту документа који ће бити представљен лидерима Уније, наводи АФП.

Та идеја ће вјероватно наљутити њемачку канцеларку Ангелу Меркел која се противи приједлозима за обједињавање дуга у еврозони.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *