Брисел: БиХ је драматично неприпремљена за улазак Хрватске у ЕУ

БиХ је „драматично“ неприпремљена за улазак Хрватске у ЕУ и та неприпремљеност узроковаће велику финансијску штету пољопривредним произвођачима и грађанима, речено је на маргинама оснивачког састанка „Пријатељи БиХ“ у Бриселу на којем су учествовали чланови парламента БиХ, Европског парламента и функционери из Европске комисије. Шеф Одсјека за БиХ у Генералном директорату Европске комисије за проширење […]

среда, новембар 9, 2011 / 09:55

БиХ је „драматично“ неприпремљена за улазак Хрватске у ЕУ и та неприпремљеност узроковаће велику финансијску штету пољопривредним произвођачима и грађанима, речено је на маргинама оснивачког састанка „Пријатељи БиХ“ у Бриселу на којем су учествовали чланови парламента БиХ, Европског парламента и функционери из Европске комисије.

Шеф Одсјека за БиХ у Генералном директорату Европске комисије за проширење Паола Памполини рекла је да је БиХ у толико великом закашњењу "да би се могло рећи да је већ прекасно".

"У двије године требало је обавити велики дио предрадњи, на примјер обиљежавање стоке, и много других, али то се није догодило. Постојао је пројекат, који се нашао међу одбаченим ИПА пројектима, који је требало да помогне да такве предрадње буду направљене. Таквог пројекта више нема, јер сте процијенили да вам не треба", рекла је Памполини.

Она је упозорила да ће оваква пасивност штетити само БиХ.

"Још је година и по до уласка Хрватске. Крајњи је моменат да се тргнете. Врло добро знате шта треба учинити, јер о томе говоримо већ двије године. То су и услови из Споразума о стабилизацији и придруживању, односно Прелазног споразума", додала је Памполинијева која данас започиње серију састанака и десетодневни боравак у БиХ. Она ће водити разговоре у структуралном дијалогу о правосуђу, али је, такође, задужена и за Пододбор за пољопривреду у процесу Стабилизације и проширења.

Члан парламента БиХ и предсједник Народне странке "Радом за бољитак" Младен Иванковић Лијановић сматра да би структурални дијалог о пољопривреди помогао БиХ да се што боље припреми за потрес који ће доживјети примањем Хрватске у ЕУ.

Тада ће бити промијењен режим увоза и извоза робе на штету БиХ и зато треба обавити припреме да би тај потрес био што мањи.

"Специјално погођена категорија биће произвођачи млијека који добар дио овог производа извозе у Хрватску. Кад Хрватска уђе у ЕУ одједном ћемо се наћи пред зидом. Извоз неће бити могућ јер нисмо направили потребне радње које би нам омогућуле да извозимо у ЕУ. Тада ћемо имати протесте произвођача млијека и других пољопривредника, губици ће бити велики, умјесто да сада нешто учинимо", рекао је Иванковић Лијановић у Бриселу, након оснивачког састанка "Пријатељи БиХ" у Европском парламенту.

Он је у изјави за Срну оцијенио да БиХ није напредовала иако већ двије године постоји мапа пута, коју је дала Европска комисија.

Према његовом мишљењу, најбоље би било да у БиХ дође неколико стручњака из Европске комисије да би био постигнут заједнички договор, јер је проблем на политичком нивоу, а постоји велика потреба и интерес свих да он буде ријешен.

"Исто тако, могли бисмо напредовати и ако бисмо провели дубинске разговоре о пољопривреди, као што се воде разговори о правосуђу", сматра Иванковић Лијановић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *