БРИЉАНТНИ УМ (A BEAUTIFUL MIND)

Сниман за додјелу Оскара. По свим значајкама. Од глумца и теме; до почетка и, посебно, краја радње. Дебело ретуширана, а шатро истинита прича. Ако се оТстране наноси обавезне формулативности, може бити занимљив. Стварне људе је замијенио халуциногеним ликовима, тек у трену кад откривамо да је Џон Неш шизофрени болесник. И то је добро. Остало је […]

уторак, јун 7, 2011 / 07:18

Сниман за додјелу Оскара. По свим значајкама. Од глумца и теме; до почетка и, посебно, краја радње. Дебело ретуширана, а шатро истинита прича.

Ако се оТстране наноси обавезне формулативности, може бити занимљив. Стварне људе је замијенио халуциногеним ликовима, тек у трену кад откривамо да је Џон Неш шизофрени болесник. И то је добро.

Остало је дебела патетика, начињена у циљу стварања патриотских осјећања, те наде у могућност да и животна прича гледатеља може имати срећан крај.

И добити Оскара.

Ако се не палите на патетику, даће вам додатни поглед на улогу и смисао научности. При томе мислим на завршно објашњење да је Нешова Нобелом награђена теорија (иначе математичка) утицала на: преговоре у глобалној економији, биологију… и различите трице које обично не спајамо са збиркама задатака (Вене Т. Богославов).

Смисао те теорије је објашњен у сцени мувања. Треба прво одредити ко ће барити коју дјевојку из друштва, јер ако сви кренемо на плавушу, сметаћемо једни другима. Оманућемо, а потом добити и шут карту од потуљених другарица, јер исте немају жељу да буду замјене. Макар и прве.

И тек сада ништа није јасно.

 

(Редитељ: Рон Хауард; Улоге: Расел Кроу, Џенифер Конели)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *