Брчко: Прекогранична туристичка сарадња

У оквиру програма прекограничне сарадње између Брчко дистрикта и општине Дреновци, у Хрватској, данас је у Брчком потписана Апликација пројекта „Гастрономија и пољопривредно-туристичко искуство“ вриједног око 420.000 евра. Пројектом ће бити унапријеђен квалитет живота становника двије општине успостављањем социјалне кохезије и прављењем заједничког туристичког производа који ће дефинисати реномирана институција из области туризма. Шеф Службе […]

петак, децембар 2, 2011 / 08:25

У оквиру програма прекограничне сарадње између Брчко дистрикта и општине Дреновци, у Хрватској, данас је у Брчком потписана Апликација пројекта „Гастрономија и пољопривредно-туристичко искуство“ вриједног око 420.000 евра.

Пројектом ће бити унапријеђен квалитет живота становника двије општине успостављањем социјалне кохезије и прављењем заједничког туристичког производа који ће дефинисати реномирана институција из области туризма.

Шеф Службе за туризам у Влади Брчко дистрикта Александар Ђурић изјавио је да би пројекат требало да резултира успостављањем сарадње између пољопривредног и туристичког сектора, унапређењем знања и капацитета пољопривредника и произвођача традиционалних производа, те обликовањем заједничке туристичке понуде.

"Овај пројекат помоћи ће свим партнерима да свој туристички потенцијал упакују у допадљив туристички производ који ће моћи да се пласира на ширем тржишту. Главни корисници ће бити до сада неискориштени потенцијали у виду људских ресурса у руралним подручјима, омладине и традиционалних заната", нагласио је Ђурић.

Ана Цвитковић-Кострешевић из Развојне агенције "Вјеверица" из Дреноваца навела је да ће, током имплементације пројекта, бити проведена четири низа едукација у БиХ и Хрватској о начинима пласирања пољопривредног производа у туристички, као и о производњи, обликовању и пласирању сувенира.

"Планирано је и уређење ријеке Саве постављањем дјечијих игралишта, видиковаца, клупа и мањих туристичких објеката на подручју Фицибајера у Брчком и Рачиноваца у Хрватској, те уређење пјешачких и шумских стаза", рекла је Цвитковићева.

Она је додала да ће бити постављена комплетна туристичка сигнализација за подручје Брчко дистрикта, те прекосавских хрватских општина Дреновци, Врбања и Гуња.

Као крајње активности пројекта Цвитковићева је навела оне промотивног типа у виду каталога, летака, заједничког туристичког сувенира, као и заједничке интернет странице.

"Ту су, свакако, и гастро сусрети који ће се одвијати по два дана у Брчком и Дреновцима, током којих ће на располагању бити два чамца, тако да ће посјетиоци моћи прелазити са наше, на вашу дестинацију и обратно. Излазак на тржиште ЕУ крајњи је циљ овог пројекта учешћем на Сајму туризма у Љубљани", рекла је Цвитковићева. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *