Брчко: Комунално тјера грађане да купе осигураче од 276 марака

Грађани Брчко дистрикта добили су обавјештење да са 276 КМ морају доплатити електроенергетску сагласност због преузимања више од 23 киловата прикључне снаге или ће. Уколико одбију ту могућност – добиће слабије осигураче и остати без гријања. један од грађана кроз своје искуство објашњава бесмисленост ситуације и покушај преваре ЈП Комунално. ЈП Комунално Брцко д.о.о. тренутно […]

петак, октобар 12, 2012 / 08:09

Грађани Брчко дистрикта добили су обавјештење да са 276 КМ морају доплатити електроенергетску сагласност због преузимања више од 23 киловата прикључне снаге или ће. Уколико одбију ту могућност – добиће слабије осигураче и остати без гријања. један од грађана кроз своје искуство објашњава бесмисленост ситуације и покушај преваре ЈП Комунално.

ЈП Комунално Брцко д.о.о. тренутно ради "Усаглашавање електроенергетских сагласности" и под тим изговором су послали већини грађана Брчко Дистрикта обавјештење о овој активности које садржи два документа. Први је опште обавјештење које врло нејасно говори о чему се ради, а поента је да је 23кW које тренутно можете да користите мало, а уколико платите цирка 260КМ онда ћете имати 41,6КW који ће вам бити довољни за гријање и избјећи ћете све могуће проблеме (које ни до сада нисте имали).

Спомињу они ту осигураче и њихову амперажу, неке мистериозне уређаје који се зову лимитатори или сл. тако да особи која нема појма о Амперима, Волтима, Ватима, Киловатима, Ампер-сатима изазову лагани страх, најчешће праћен са благом вртоглавицом и и повременим нападима панике.

А онда, долази други документ који и требало да је крунски доказ њиховој тврдњи да је 23кW мало и да иако нисте свјесни, имате вишка 260КМ које свакако требате њима дати. Тај документ садржи преглед ваше потрошње у задњих годину дана и онда оловком заокружен мјесец у којем сте имали преко 1000кWх потрошње. У мом случају је то било око 1400кWх и на прву сам помислио да је то стварно тако и да би требало да одем у Комунално под хитно и да се опростим од 260КМ.

Међутим, онда ме као муња погодише информације са ријетких часова електротехнике које сам похађао некада давно и сјетих се да кW и кWх никако није исто, и да је прво мјерна јединица за снагу а друго за потросњу ел. енергије. Такође се сјетим да је 1кWх потрошње када користите уређај снаге 1кW један сат он потроси 1кWх, врло просто.

Али још простије бијаше израчунати да то значи да је мојих 1400кWх отприлике потрошња једног мало јачег фена за косу који се не би гасио цијели мјесец, па ми то би мало сумњиво јер ако са она 23кW могу користити један фен за косу са 41.6кW могу користити евентуално два а то ми мало за гријање стана.

Не буде ми мрско па назовем контакт центар милог нам Комуналног и тамо ми се јави, по гласу, дјевојчица од 19-ак љета, врло љубазна али авај, неука. Упитах је зашто им је аргумент за снагу потрошња струје и да је то прилично исто као кад бисмо оправдавали кашњење са мјесечевим мијенама и сл. Упитах је да ли макар познаје Омов закон и она ми рече да би најбоље било да се консултујем са њиховим стручним савјетником (знање потребно за ово се стиче у првом разреду електротехничке школе).

Мени не буде мрско и исти дан одем до СТРУЧНОГ САВЈЕТНИКА, наиђем прво на госпођу која је неколико пута преврнула очима зато што сам дошао пет до четири и њихово драгоцјено радно вријеме истиче, али пошто пребродих и ту препреку појави се испред мене господин СТРУЧНИ САВЈЕТНИК који је, истини за вољу, био прилично љубазан и донекле професионалан.

Ја га упитах прво да ли познаје Омов закон, он рече да, па кренусмо у разговор. Упитах га да ми објасни мало процесс “Усагласавања….” И он крену да ми рецитује добро увјежбану епско лирску пјесму, ја га прекинух и упитах шта конкретно значи 23кW, да ли то значи да ја у једном тренутку не смијем имати укључене уређаје у кући који заједно премашују 23кW (ТА пећи су од 2.5кW до 6кW, Електрично централно гријање од 6кW до 28кW, куцни бојлери око 2кW, итд.).

Он ми потврдно одговори и ја га упитах да ли, уколико ја пазим да не укључим више од 23кW ја требам да платим ових 260КМ, на шта он поче да врда са причом у смислу: “Па ето, требали би сте, на основу наших анализа и искуства, не би било лоше….”. Такође га за сваки случај упитах да ли постоји ИКАКВО ограничење на дневну, седмичну, мјесечну или годишњу потрошњу, на шта ми он, наравно одговори да НЕ ПОСТОЈИ.

Онда сам га питао ста је конкретно мистериозни уређај “Лимитатор” или како су га они већ назвали, на шта ми он стидљиво рече да је то ништа друго него сет слабијих осигурача од оних које тренутно имате и који ће да изгоре ако укључите јаче потрошаче. Као што и сами знате, ако осигурач изгори, ви га једноставно замијените или ако је “Панцер” он је заштићен и зовнете неког из Електра да вам то уради. Неколико пута сам питао да ли ћу морати ИШТА да платим ако нећу да повећам са 23кW на 41.6кW и он ми је нерадо признао да нећу ништа и да се ништа неће десити уколико случајно претјерам осим што ће да изгори осигурач који кошта цирка 5КМ.

Закључак, просјечан котао за централно гријање 12кW+бојлер 2кW+шпорет (2 рингла+ рерна) 6кW + све сијалице, ТВ, пегла и фен за косу и два рачунара цирка 3кW=23кW

Питање: Колико вас у истом тренутку има све ово укључено у кући (јако битно, У ИСТОМ ТРЕНУТКУ!)????

Одговор: Уколико имате вишка 260КМ ја вам препоручујем да их радије дате неком коме су оне заиста потребне а не да насједате на сулуде преваре једне мале, дрске, монополистичке компаније као што је ЈП Комунално Брчко д.о.о. која је смислила изузетно дрзак, безобразан, вјероватно и законски неоснован начин да за кратко вријеме додје до средстава за нову зграду како им стару одузима Влада Брцко Дистрикта!

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *