Брчко: Избјеглице из ФБиХ мало мање равноправни

У Брчком су се данас састали предсједник СДС Младен Босић и предсједник Савеза удружења избјеглих, расељених лица и повратника Републике Српске Вељко Стевановић. Они су у сједишту брчанског СДС-а разговарали о подршци избјеглим и расељеним лицима из Републике Српске у обнови или накнади за порушену имовину у Федерацији, као и подшци породицама које су се […]

петак, новембар 25, 2011 / 15:11

У Брчком су се данас састали предсједник СДС Младен Босић и предсједник Савеза удружења избјеглих, расељених лица и повратника Републике Српске Вељко Стевановић.

Они су у сједишту брчанског СДС-а разговарали о подршци избјеглим и расељеним лицима из Републике Српске у обнови или накнади за порушену имовину у Федерацији, као и подшци породицама које су се одлучиле да острану у РС а још увијек немају свој кров над главом.

“Остали смо дужни Србима чија је имовина у Федерацији порушена и дозволили да до данас не остваре право на обнову ради повратка у Федерацију, као ни право накнаде порушене имовине које гарантује Дејтонски спореазум“, изјавио је након састанка с делегацијом Удружења избјеглих, расељених и повратника РС, предсједник СДС-а Младен Босић.

Он је подсјетио да РС издваја значајна средства за повратак Бошњака и Хрвата док Федерација не чини ништа што би српске прогнанике довело у равноправан положај.

Босић је најавио пуну подршку СДС-а захтјевима Удружења, прије свега у Скупштини Републике Српске, а затим и Парламентарној скупштини БиХ.

Иако Удружење годинама тражи од државних органа формирање Фонда за правичну надокнаду порушене имовине, што је прописано и Дејтонским мировним Споразумом, одлуке о томе и даље нема.

Босић и Стевановић су се сложили у оцјени да и расељени и избјегли Срби који су се одлучили да трајно остану и живе на подручју Брчко дистрикта, морају добити право да учествују у расподјели средстава за ове намјене које издвоји Влада РС-е, што им у претходном периоду није било дозвољено. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *