Бразил: Влада шаље војску да смирује

Бразилска влада саопштила да ће послати Националну јединицу за јавну безбjедност у градове у којима бjесне сукоби преко 250.000 демонстраната и полиције. Како је изјавио бразилски министар правде, план владе је да пошаље те елитне јединице у пет градова: Рио де Жанеиро, Минас Гераис, Бахију, Сеару, као и у главни град Бразилију. У свим тим […]

среда, јун 19, 2013 / 13:26

Бразилска влада саопштила да ће послати Националну јединицу за јавну безбjедност у градове у којима бjесне сукоби преко 250.000 демонстраната и полиције.

Како је изјавио бразилски министар правде, план владе је да пошаље те елитне јединице у пет градова: Рио де Жанеиро, Минас Гераис, Бахију, Сеару, као и у главни град Бразилију. У свим тим градовима одржава се Светско првенство у фудбалу.

Иначе, Национална јединица за јавну безбједност је специјална јединица сачињена од припадника полиције и војске, којом управљају званичници министарства правде и бразилске војске. Припадници тих трупа користе се за веома рискантне ситуације, попут побуна у затвору и са собом носе и војне пушке.

Међутим, према ријечима бразилског министра правде њихов задатак неће бити да кажњавају демоснтранте већ да покушају да смире ситуацију која из дана у дан ескалира на улицама бразилских гардова.

Одлука о слању војске на улице бразилских градова долази после јучерашњих жестоких сукоба демонстраната и полиције у Сао Паолу. Извјештаји који стижу из тог града говоре о томе да су бројне радње и банке обијене и полупане од стране маскираних активиста који су се сукобили са осталим демонстрантима који, изиритирани огромним трошењем новца за Свјетско првенство у фудбалу, траже бољу и праведнију социјалну и здравствену политику владе.

Захтјев захтјев вуче

Раша тудеј, која, попут бројних светским медија, уживо прати догађаје из Бразила, јавља да су локални медији пренијели да су сукоби полиције и око 50.000 демонстраната у Сао Паолу трајали цијелу ноћ, као и да су виђени људи који из полупаних радњи износе кућне апарате.

На страну демонтраната стала је и предсједница Бразила Дилма Русеф која је јуче изјавила да су масовни протести легитиман позив за бољу јавну службу и одговорнију владу, на свим нивоима. Она, међутим, није изнијела које би то мјере њена влада могла да предузме како би се одговорило на примједбе грађана који су покренули највеће протесте у тој земљи за последњих 20 година.

Подршка Бразилцима дошла је синоћ из Канаде, гдје се на улицама у Ванкуверу окупило неколико стотина људи поријеклом из Браила, који су на тај начин упутили подршку сународницима.

Подсјетимо, демонстрације у Бразилу почеле су прије око двије недеље најприје због повећања цијене јавног превоза, али су убрзо прерасле у националне немире због великог издвајања новца за Свјетско првенство у фудбалу, који је, како сматрају Бразилци, могао да буде искоришћен за побољшање социјалне и здравствене политике владе. Такође, као повод за ширење протеста послужиле су и оптужбе на рачун градских званичника који се сумњиче за бројне случајеве корупције и непотизма.

До сада је у сукобима с полицијом повријеђено најмаје 100 особа, док је 250 ухапшено.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *