Брајант кажњен са 100.000 долара због погрдног израза

Управа НБА лиге казнила је кошаркаша Лејкерса Кобија Брајанта са 100.000 долара зато што је употријебио погрдни израз за хомосексуалце када се изнервирао због судијске одлуке. Комесар лиге Дејвид Стерн изрекао је данас дисциплинску казну, пошто је петоструки освајач титуле у НБА псовао и употребио уобичајени погрдни израз за хомосексуалце када му је судија Бени […]

четвртак, април 14, 2011 / 13:19

Управа НБА лиге казнила је кошаркаша Лејкерса Кобија Брајанта са 100.000 долара зато што је употријебио погрдни израз за хомосексуалце када се изнервирао због судијске одлуке.

Комесар лиге Дејвид Стерн изрекао је данас дисциплинску казну, пошто је петоструки освајач титуле у НБА псовао и употребио уобичајени погрдни израз за хомосексуалце када му је судија Бени Адамс досудио техничку грешку у утакмици против Сан Антонија у уторак.

„Коментар Кобија Брајанта током те утакмице је увредљив и неопростив. Потпуно сам свјестан да је кошарка емотивни спорт, али такав неукусни термин не треба никада толерисати”, навео је Стер у саопштењу.

Брајант је добио техничку грешку, после чега је отишао на клупу, руком ударио столицу, а онда бацио пешкир у терен, а судију назвао „педерчином” ("faggot").

Инцидент је снимљен и изазвао је лавину реакција друштава за борбу за људска права, која су похвалила Стернову казну.

„Коби и сви који су повезани са НБА знају да погрдни коментари нису прихватљиви и да им нема мјеста у нашем спорту или нашем друштву”, додао је комесар.

Брајант се извинио због инцидента, рекавши да није буквално мислио то што је рекао.

„Оно што сам рекао не треба схватати буквално. Моји поступци су изазвани фрустрацијом у заносу борбе. Ријечи које сам изрекао не изражавају моја осјећања према геј и лезбијским заједницама и није требало да буду увредљива”, наводи се у Брајантовом саопштењу.

Брајант је пет пута освајао титулу првака НБА, 13 пута је учествовао на Ол-стар утакмицама, први је стријелац у историји Лејкерса и шести на вјечној листи лиге. Био је најкориснији играч прошла два финала, у којима су Лејкерси освајали титуле.

Овај 32-годишњи бек један је од најпопуларнијих играча лиге, током свих његових 15 година каријере, коју је у потпуности провео у Лос Анђелесу.

Брајантова популарност није опадала чак ни када је хапшен због силовања 2003. године. Та тужба је касније одбачена. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *