Бошњачке странке крале гласове у Сребреници

Поновним бројањем гласова у Главном центру за бројање у Сарајеву за седам бирачких мјеста у Сребреници утврђена су значајна одступања, махом у корист бошњачких политичких партија, којима је приписано неколико стотина гласова за које је утврђено да су непостојећи. Бројање је наређено, између осталих, за једно бирачко мјесто за начелника општине Сребреница, на једном и […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 09:05

Поновним бројањем гласова у Главном центру за бројање у Сарајеву за седам бирачких мјеста у Сребреници утврђена су значајна одступања, махом у корист бошњачких политичких партија, којима је приписано неколико стотина гласова за које је утврђено да су непостојећи.

Бројање је наређено, између осталих, за једно бирачко мјесто за начелника општине Сребреница, на једном и за начелника и за Скупштину општине, те на пет бирачких мјеста за локални парламент.

Налог је услиједио након што је главни контролор за обраду, унос и потврду резултата гласања за локалне изборе поднио Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ извјештај према којем није могуће верификовати резултате избора на тим бирачким мјестима са збирног обрасца, који су сачинили бирачки одбори. Ови обрасци имали су велика одступања на тесту тачности, од два до неколико стотина гласова.

Одборник СНСД-а у сребреничкој Скупштини и шеф Изборног штаба ове партије Драгић Глишић, који је присуствовао поновном бројању гласова у Сарајеву са бирачких мјеста у Сребреници, рекао је “Гласу Српске” да послије бројања гласова на бирачком мјесту за непотврђене гласачке листиће, лично и путем поште, кандидат коалиције “За Републику Српску” за начелника општине Сребреница Весна Кочевић има око 500 гласова више од независног кандидата Ћамила Дураковића.

– Тражићемо кривичну одговорност свих предсједника и чланова бирачких одбора који су учествовали у изборним преварама – најавио је Глишић и додао да је поновним бројањем утврђено да је било манипулација гласовима на одређеним бирачким мјестима.

– На збирном обрасцу са бирачког мјеста Урисићи, гдје је гласало 119 грађана, наведено је да је СДA имала 556 гласова, а на бројању у Главном центру утврђено је да је та странка, у ствари, добила 89 гласова – навео је Глишић.

Додао је да је утврђена и велика разлика између броја гласова за СДA у Подравању, гдје је бирачки одбор уписао на збирном обрасцу да је та странка имала 197 гласова.

– Од 139 важећих гласачких листића, СДA је добила 20 гласова у Подравању. Неправилности су утврђене и на бирачком мјесту Брежани, гдје недостаје 40 гласачких листића – рекао је Глишић.

Казао је да је поновним бројањем потврђено да је СНСД оштећен за 40 гласова на бирачком мјесту у Ватрогасном дому, гдје је на збирном обрасцу било уписано да та политичка партија нема гласова, што није тачно.

Предсједник ЦИК-а Бранко Петрић рекао је “Гласу Српске” да је поновно бројање и наложено јер се резултати избора морају слагати математички и логички, што сада није случај.

– Очекујемо извјештај са поновног бројања гласова, а ако се потврде неправилности, против одговорних биће покренуто питање одговорности, па и кривичне – рекао је Петрић, додавши да кривичне пријаве због неправилности у изборном процесу подноси ЦИК БиХ надлежним органима у Републици Српској и ФБиХ.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Стаменко Катанић казао је да је поновно бројање показало да су посљедњи локални избори у Сребреници најнерегуларнији од свих досадашњих и да би најлогичније било да буду поновљени.

– Осим провјере гласова са седам бирачких мјеста, било је манипулисања гласачима и на бирачком мјесту у Дому културе, гдје се гласало на непотврђеним гласачким листићима – рекао је Катанић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *