Босић: Србија ослобађањем Вучуревића показује да је правна држава

Предсједник СДС-а Младен Босић је рекао да очекује да Србија из притвора у Шапцу ослободи некадашњег начелника општине Требиње Божидара Вучуревића, чиме ће показати да је правна држава и да не постоје аргументи за његово изручење ни Хрватској, нити БиХ. Босић, који је учествовао на трибини о хапшењу Вучуревића, у организацији београдског Института за истраживање […]

четвртак, април 21, 2011 / 09:52

Предсједник СДС-а Младен Босић је рекао да очекује да Србија из притвора у Шапцу ослободи некадашњег начелника општине Требиње Божидара Вучуревића, чиме ће показати да је правна држава и да не постоје аргументи за његово изручење ни Хрватској, нити БиХ.

Босић, који је учествовао на трибини о хапшењу Вучуревића, у организацији београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку, рекао је да ће тај чин имати тешке политичке посљедице и да ће од њега зависити и положај на хиљаде Срба протјераних из Хрватске, који су уточиште нашли у Србији, а против којих постоје тајне или јавне хрватске оптужнице.

"Оптужница из Хрватске за гранатирање Дубровника или удружени подухват који би створио велику Србију је више него апсурдна, јер је Вучуревић био предсједник општине Требиње и није имао никакву команду над ЈНА. Очекујемо да ће правосуђе, као што рече /Борис/ Тадић, показати да је Србија правна држава", рекао је Босић.

И да Вучуревић буде изручен БиХ, Босић је убијеђен да ће то бити још једна правосудна фарса која ће завршити на крају ослобађајућом пресудом, као што је било и у случају Гојка Кличковића, јер у Требињу није било злочина и очекује се да те чињенице утврди и суд у Србији и да прекине фарсу.

Босић је рекао на трибини да су у РС огорчени повим потезом Београда и разочарани односом према РС, те да се може десити да специјалне везе постану специјалне тужилачке везе, а Срби материјал за доказивање европског пута Србије.

"Велика је забринутост људи у РС што се у Србији води велика унутрашња политичка борба, јер сматрају да Србија није у стању да се јаче укључи у заштиту Срба с друге стране Дрине", каже Босић и напомиње да се заборавља да је Вучуревићу 75 година.

Представник невладине организације "Двери-Покрет за живот" Бошко Обрадовић је рекао да је Србија ушла у тренд олаког оптуживања и изручивања разним судским инстанцама држављања Србије, али и Срба уопште.

"Ревизија новије историје, по којој су Срби геноцидан народ и узрочници свог зла, доноси своје плодове, јер ми смо, очито, пристали на улогу кривца у бившој Југославији и сада је сваки Србин мета и под неком оптужницом", сматра Обрадовић.

Он је запитао какав однос овим хапшењем Србија показује према РС и њеним интересима, те оцијенио да се власт у Београду од Истамбуске декларације, преко резолуције о Сребреници, па до хапшења Вучуревића, непрестано мијеша у унутрашња питања РС и доносимо штетне одлуке против интереса РС.

"Питање је да ли актуелни режим у Србији жели уопште добро за РС, или је спреман да, зарад неких политичких рачуница жртвује и РС?", упитао је Обрадовић.

Савјетник у Институту за истраживање српских страдања у 20. вијеку Љубиша Ристић изјавио је да власт веома оштро реагује када је ријеч о потенцијалној кривици Срба, али је сервилна када су у питању Хрвати, Бошњаци или неко други.
"Сматрамо да би требало не само захтјевати да се не само Вучуревић брани са слободе, него усвојити закон о заштити достојанства РС да држава Себија и РС у своје кривично законодавство унесу санкционисање израза типа да је РС `геноцидна` и да онај ко буде изрреако увреде на рачун РС иде у затвор", нагласио је Ристић.0 КОМЕНТАРА

  1. Нисам члан СДС али ме баш интересује зашто овакав коментар на изјаву једног од политичара који је по мени потпуно писмен и ок. Шта он овдје није добро рекао?

  2. NOIR nije problem ovdje izjava Bosića nego fizički izgled koji ocjenjuje dotični „buddha“. Očigledno je da buddha treba da postane neka vrsta manekena i da hoda modnom pistom pa ima potrebu nekome da govori „kako neko izgleda“.

  3. Pozdrav vučureviću.E, moj vučure, bolje bi bilo da si preko hercegovine švercovao šlepere ronhila, sad bi ti bila djeca i unuci, prije, tetke i tečići, stričevići i šure, pašenozi i prikumci ministri, šefovi kabieta , sveci i bogovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *