Босић: Сачекати одлуке ЦИК-а и федералног Уставног суда

Предсједник Српске демократске странке /СДС/ Младен Босић рекао је данас у Бањалуци да у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ треба сачекати да се изјасни Централна изборна комисија БиХ и федерални Уставни суд. "Очекујемо од партнера у ФБиХ да покушају да нађу излаз. Сачекаћемо да видимо шта ће органи који су за то […]

субота, март 19, 2011 / 20:17

Предсједник Српске демократске странке /СДС/ Младен Босић рекао је данас у Бањалуци да у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ треба сачекати да се изјасни Централна изборна комисија БиХ и федерални Уставни суд.

"Очекујемо од партнера у ФБиХ да покушају да нађу излаз. Сачекаћемо да видимо шта ће органи који су за то надлежни одлучити у вези са легалитетом и легитимитетом скупштине и Дома народа ФБиХ и на основу тога би требало донијети даље закључке", рекао је Босић новинарима у Бањалуци након састанка представника парламентарних странака са предсједником РС Милорадом Додиком који је одржан у Палати Републике.

Босић је нагласио да се на нивоу БиХ чека формирање Дома народа, а да би он био формиран федерални Парламент мора да делегира чланове из ФБиХ, али се за сада не зна да ли је садашњи Дом народа ФБиХ легалан.

Предсједник Демократске партије /ДП/ Драган Чавић рекао је да је на данашњем састанку у Бањалуци усаглашен заједнички став из РС у вези са ситуацијом у ФБиХ који се огледа у чињеници да је сваки проблем који произилази из Вашингтонског мировног споразума и трансферише се на ниво Дејтонског мировног за РС неприхватљив.

"Мислим да смо усагласили папир који је прихватљив за све учеснике данашњег састанка. Сви се слажемо да је ово питање које тангира Вашингтонски, а не Дејтонски мировни споразум и да легитимитет и легалитет институција у ФБиХ треба да оцјене надлежне институције", нагласио је Чавић.

Предсједник Српске радикалне странке /СРС/ РС Миланко Михајлица сматра да је неопходно учинити додатне напоре како би разговори међу политичким факторима ФБиХ и на нивоу БиХ били настављени како криза у ФБиХ не би постала веома озбиљна у цијелој БиХ.

"Ми желимо да упозоримо да би садашња ситуација могла да изазове најозбиљније политичке посљедице у БиХ послије рата. Вријеме је да сви актери у политичком животу БиХ, а прије свега у ФБиХ, схвате да би ствари могле да измакну контроли уколико се догоди оно што најављују два ХДЗ-а, а то је формирање заједнице кантона у ФБиХ гдје живи већински хрватски народ", рекао је Михајлица.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *