Босић: Проблем су односи међу бошњачким странкама

Предсједник Српске деократске странке (СДС) Младен Босић рекао је данас да се морају отворити разговори о односима најачих странака у бошњачком народу и дефинисати ко чини скупштинску већину на нивоу БиХ како би се осигурало нормално функционирање државних институција, првенствено Савјета министара БиХ. Он је у изјави новинарима у Бањалуци, након разговора са шефом Делегације […]

четвртак, октобар 11, 2012 / 14:26

Предсједник Српске деократске странке (СДС) Младен Босић рекао је данас да се морају отворити разговори о односима најачих странака у бошњачком народу и дефинисати ко чини скупштинску већину на нивоу БиХ како би се осигурало нормално функционирање државних институција, првенствено Савјета министара БиХ.

Он је у изјави новинарима у Бањалуци, након разговора са шефом Делегације Европске уније у БиХ и специјалним представником ЕУ у Босни и Херцеговини Петером Соренсеном, казао да му је пренио став да је ситуација у БиХ јасна и да се основни проблем дешава на релацији СДА-СДП БиХ.

-У овом тренутку не постоји већина на нивоу БиХ, Савјет министара БиХ не функционише, због тога и не долазе нови закони, не може да се ријешити ниједно питање док се ова криза не разријеши. А она мора да се разријеши у односима двије највеће странке бошњачког народа и послије тога треба разријешити питање Хрвата и њиховог статуса у Федерацији БиХ, сматра Босић.

Након тога би се, каже, отворио пут, за норамално функционисање и рад државних институција.

-Пренио сам ове ставове Соренсену очекујући да ће он утицати на отварање процеса рјешавања кризе у ФБиХ. Имам утисак да су представници међународне заједнице потпуно свјесни о чему се овдје ради и који су путеви да се из овог изађе. Тај пут је да се, прије свега, отвори разговор, али колико видим на политичкој сцени је пуно искључивости, казао је Босић констатујући да због свега није велики оптимист.

Потврдивши да га је контактирао предсједник ХДЗ-а БиХ 1990 Божо Љубић о могућем сазивању састанка „седморке", Босић је додао да му је пренио мишљење да не зна шта би нови састанак лидера најважнијих странака у БиХ донио, јер се не назире помак нити одступање у било коју страну у односу на до сада изнесене ставове.

Он сматра да прво треба одржати сједнице оба дома парламента БиХ, на чијим дневним редовима су смјене министара СДА и СДП БиХ.

-Послије тога ће бити јасна ситуација и, вјероватно, се потом може отворити простор за склапање нове скупштинске већине и то би било неко рјешење, закључио је лидер СДС-а.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *