Босић: ОХР дерогира институције БиХ

Предсједник СДС-а Младен Босић сматра да данашња одлука високог представника у БиХ Валентина Инцка показује да је у кризу у Федерацији БиХ /ФБиХ/ дубоко умијешан и дио међународне заједнице. "Као и у ранијим случајевима, такве интервенције ОХР-а неће допринијети смиривању ситуације, него продубљивању кризе. Евидентно је да ОХР на овај начин дерогира институције БиХ и […]

понедељак, март 28, 2011 / 13:47

Предсједник СДС-а Младен Босић сматра да данашња одлука високог представника у БиХ Валентина Инцка показује да је у кризу у Федерацији БиХ /ФБиХ/ дубоко умијешан и дио међународне заједнице.

"Као и у ранијим случајевима, такве интервенције ОХР-а неће допринијети смиривању ситуације, него продубљивању кризе. Евидентно је да ОХР на овај начин дерогира институције БиХ и то ће имати далекосежне посљедице по будућност БиХ", рекао је Срни Босић, коментаришући налог ОХР-а о привременој суспензији одлуке ЦИК-а који се односи на валидност Дома народа Парламента ФБиХ и на избор предсједника и потпредсједника овог ентитета.

Према његовим ријечима, овим потезом ОХР је сам себи обезбиједио даљни останак у БиХ.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић оцијенио је да није добро што се ОХР-а мијеша у формирање власти у ФБиХ.

"Није добро што се ОХР петља у формирање власти у ФБиХ. Тим питањем требале су се позабавити надлежне институције", рекао је Иванић Срни.

Према његовим ријечима одлука ОХР-а била је очекивана, јер је посредовао у формирању власти у ФБиХ.

"Оног тренутка када договор није постигнут било је јасно да ће партије које буду имале већину добити подршку ОХР-а", додао је Иванић.

СДА је поздравила налог ОХР-а којим се суспендују одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, оцијенивши га доприносом рјешавању проблема у БиХ.

"СДА сматра да ће ова одлука онемогућити провођење незаконите или, у најмању руку, спорне Одлуке ЦИК-а те да ће омогућити надлежном органу – Уставном суду Федерације БиХ – да изнесе коначан став о питању законитости успостављања власти у ФБиХ", наводи се у саопштењу СДА.

ОХР данас је налогом привремено суспендовао одлуке ЦИК-а које се односе на валидност избора Дома народа ФБиХ и предсједника и потпредсједника Федерације.

ЦИК БиХ у петак је донио одлуку да избор предсједника и потпредсјеника Федерације БиХ није проведен у складу са Изборним законом БиХ и којом се поништава њихов избор те утврдио да нису били испуњени услови за конституисање Дома народа јер избори за овај дом нису проведени у свих десет кантона у складу са одредбама Изборног закона БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Овај Босић је најпаметнији од свих наших политичара. Слушао сам га у Мостару и човјек је једини нормалан. Иако не подржавам СДС на мене је оставио утисак некога ко гледа мало даље од ових који нас уводе у општу катастрофу и нове сукобе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *