Босић: Не треба се мијешати у туђе проблеме

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић рекао је да актуелну политичку кризу у БиХ не треба продубљавати и оцијенио да Република Српска не треба да “забада прст у око” и да се “трпа” у епицентар те кризе.  “Сада потезати питања која ће са Федерације БиХ и њихових проблема пребацити тежиште на Српску је политички промашај. […]

понедељак, април 4, 2011 / 13:19

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић рекао је да актуелну политичку кризу у БиХ не треба продубљавати и оцијенио да Република Српска не треба да “забада прст у око” и да се “трпа” у епицентар те кризе.

 “Сада потезати питања која ће са Федерације БиХ и њихових проблема пребацити тежиште на Српску је политички промашај. То би РС могло нанијети велике штете и то у блиској будућности”, рекао је Босић за “Независне новине”.

Он је додао да треба “расковати” тренутну политичку ситуацију у БиХ, у којој је уље на ватру долила међународна заједница, која је показала да је дубоко инволвирана у ситуацију у ФБиХ.

Он је додао да је тренутна ситуација доказ да на сцени влада право јачег, а не право устава и закона.

“Тренута ситуација је веома критична, јер ако једном прихватите да Устав буде прекршен, а у ФБиХ у овом процесу прекршен је више пута, онда сваки сљедећи пут можете то очекивати. На крају, довођење у свршен чин и прихватање ситуације која није уставна може постати пракса овдје и то би било веома опасно, прије свега по РС”, оцијенио је Босић.

Он сматра да, прије свега, хрватски политички фактори сада треба да се изборе са овом ситуацијом и покушају да врате ствари на “дејтонски колосијек”, који сада и њима више одговара.

“Ово је посљедица разних прекрајања Дејтона и разних наметања одлука у више наврата и сада имамо посљедицу да поједине странке под плаштом мултиетничности желе да доминирају у БиХ над другима. То је ситуација на коју ми не бисмо пристали, а хоће ли пристати Хрвати, остаје да се види”, рекао је Босић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *