Борко лагао: Признао да је постигао споразум

Шеф београдског преговарачког тима Борислав СтеФановић потврдио је данас да је у дијалогу са Приштином постигнут договор о интегрисаној контроли прелаза на Косову. Стефановић је на конференцији за новинаре у мисији Србије при ЕУ рекао да је након синоћњег завршетка разговора”, када је изјавио да договор није постигнут, београдска делегација у међувремену добила гаранције и […]

субота, децембар 3, 2011 / 13:47

Шеф београдског преговарачког тима Борислав СтеФановић потврдио је данас да је у дијалогу са Приштином постигнут договор о интегрисаној контроли прелаза на Косову.

Стефановић је на конференцији за новинаре у мисији Србије при ЕУ рекао да је након синоћњег завршетка разговора”, када је изјавио да договор није постигнут, београдска делегација у међувремену добила гаранције и детаље у вези са прелазима.

"Ми нисмо изазвали забуну, синоћ није било договора, али смо у међувремену добили гаранције и детаље у вези са прелазима тако да сада могу да кажем да је договор постигнут и ступиће на снагу када га усвоје надлежни државни органи и када примена буде могућа”, рекао је Стефановић.

Договор се, како је прецизирао, односи на интегрисану контролу прелаза који ће бити јединствени што значи да ће постојати само један контролни пункт, а на том пункту биће српска полиција, царина, чиновници Еулекса, косовски полицајци и косовски царински свједоци који ће обављати функцију посматрача.

Стефановић је напоменуо да је овим споразумом спољнополитичка позиција Србије ојачана уочи одлуке о кандидатури Србије идуће недеље.

У тексту споразума у који је Танјуг имао увид каже се да ће припадници Еулекса имати извршне функцију на два прелаза, што је у складу са њиховом мандатом. Еулекс ће имати примат, а косовски свједоци ће бити посматрачи.

Стефановић је такође нагласио да ће супротно ставовима Приштине прелази 1 и 31 (Јариње и Брњак) имати посебан статус јер на осталима Еулекс нема извршну функцију.

"Наши органи ће радити као на Рудници", рекао је Стефановић, мислећи при том на контролни пункт који се налази на територији централне Србије прије административне линије.

Према његовим ријечима, царински свједоци неће имати извршна овлашћења.

"Овим решењем потврђени су државност и у пуној мери су испостовани наш Устав и резолуција 1244", рекао је он.

Стефановић је објаснио да овај договор не покрива фискалне и приходовне аранжмане тако да Приштина неће моћи да га злоупотријеби и да кроз њега спроводи своју пореску политику.

Као посебан успијех у овом споразуму Стефановић је истакао да ће се наши полицајци и финасијски службеници врати на Косово и тамо вршити своју функцију што је у складу са Резолуцијом 1244.

На јединственим прелазима, додао је он, неће бити никаквих државних обиљежја на чему је Приштина покушала да инсистира.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *