Борис Тадић персона нон грата у Требињу

Ипак нису сви остали нијеми. Барем нека уђе у записник да се побунило Требиње. Вучуревић од једа у притвору написао пјесму „Јадна Србијо“. Детаљније о свему – Небојша Вукановић. Пише: Небојша Вукановић Неколико хиљада грађана Требиња поново се окупило на централном градском Тргу слободе у Требињу, како би изразили незадовољство понашањем србијанских власти. Покренуто је […]

субота, април 9, 2011 / 16:35

Ипак нису сви остали нијеми. Барем нека уђе у записник да се побунило Требиње. Вучуревић од једа у притвору написао пјесму „Јадна Србијо“. Детаљније о свему – Небојша Вукановић.

Пише: Небојша Вукановић

Неколико хиљада грађана Требиња поново се окупило на централном градском Тргу слободе у Требињу, како би изразили незадовољство понашањем србијанских власти. Покренуто је и потписивање петиције у којој се тражи да се Вучуревић хитно ослободи и да му се дозволи да се брани са слободе.

Грађани Требиња траже да се њихов ратни предсједник општине хитно пусти на слободу, а предсједник Србије Борис Тадић убудуће је проглашен за персону нон грату у источној и Старој Херцеговини.

„Сви ми знамо да је Требиње било часно у последњем рату, и да нико од хрватских и муслиманских цивила није страдао нити је био протјеран. Сви они који су жељели да оду добили су пасоше и сва остала документа, и сви су отишли слободно без било каквих притисака и проблема.

Ово је сраман потез србијанских власти и режима Бориса Тадића, и он је у наредном периоду персона нон грата и није добро дошао у Херцеговину. Ово што он ради је најгора и најсрамија издаја српског народа, и страшна је и поразна чињеница да Србија ослобађа хрватске и муслиманске злочинце, а да хапси српске родољубе који су бранили свој народ и спријечили да се понове злочини из Другог свјетског рата.

Хрватска војска је више од четири године изводила офанзивне операције и окупирала је трећину општине Требиње, попалила педесет српских села и потпуно уништила 800 домаћинстава. Шездесет наших бораца је заробљена на нашој територији пред кућмним прагом и злостављано у логорима, а нажалост многима и данас тражимо кости и посмртне остатке.

Тражимо од Бориса Тадића и српскив власти да хитно одлободе Вучуревића и да му дозволе да се од монтираних и лажних оптужби брани са слободе“ истакао је на митингу члан Предсједништва Општинског одбора СДС Требиње, Бранко Бутулија.

Ковач: Режим у Србији је издајнички

Потпредсједник СДС-а Предраг Ковач затражио је од власти Републике Српске да изврше притисак на власти у Србији и покушају да издејствују ослобађање Божидара Вучуревића.

„Срамно је ово што ради Борис Тадић и издајнички режим у Србији који нас завађа са браћом у Србији, али им то неће поћи за руком. Борис Тадић тестира правну државу над Божидаром Вучуревићем, а то би требао да ради и да покаже снагу српских институција над Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем, Насером Орићем, Тихомиром Пурдом, Јовом Дивјаком, Ејупом Ганићем и другим злочинцима који су одговорини за убијање великог броја српских цивила и војника, а не да се хапсе цивилне вође рата који су спријечили да се херцеговачке јаме пуне недужним Србима као и прошлом рату.

Тражимо хитно ослобађање Божидара Вучуревића, који ће се бранити са слободе и доказати своју невиност, али и праву истину о дешавањима у грађанском рату на подручју бивше Југославије. Ово је велика страмота Србије и њених власти, које су још једном показале да су према нама прекодринским Србима маћеха а не мајка, закључио је Ковач.

Перендија: Ко ће бити сљедећи, ако сад не будемо јединствени?

Учесници протеста обратио се и Дражен Перендија, предсједник Предсједништва Борачке организациује Републике Српске.

„Мени је жао што на овом митингу видим само заставе двије наше странке, и сматрам да су осим чланови и симпатизера СДС и радикала, данас овдје требали биит представници свих странака како бисмо заједно послали поруку да смо јединствени у одбрани тековина отаџбинског рата.

Ми смо у овом рату први пут спријечлили да се понове масовни покољи, а изгледа да је некоме криво што се нису поновиле милионске недужне српске жртве, и што лађама нисмо ишли на Крф, Лидо и друга страдалничка острва и масовне гробнице Срба.

Некоме то не одговара, очито је да су незадовољни, па сада желе да нас оптуже да смо злочинци, јер смо бранили своје куће и породице. Божидар није једини и има их доста у све 63 општине у Републици Српској и морамо да станемо сви заједно у његову одбрану јер је питање ко ће следећи бити на реду, брине се Перендија.

Подршка из Србије

У Требиње је дошао и Дејан Радовић из Бачке Тополе, како би пружио подршку Божидару Вучуревићу и српским борцима.

„Ја сам дошао из Србије како бих пружио подршку Божидару Вучуревићу и стидим се и велика ме је срамота због понашања власти у Србији и издајничке власти и режима на челу са Борисом Тадићем. И моји сународници нису одушевљени са оваквим чином, лаи је већина грађана полако постала равносдушна послије свега што се дешава у Србији“.

Зоран Вучуревић: Отац је из огорчења написао нову пјесму

Божидаров син Зоран Вучуревић каже да се његов отац осјећа добро, и да је из огорчења написао и нову пјесму.

„Божидар је у притвору и осјећа се добро. Ведрог је духа и добро расположен као увијек, али је гњеван због понашања србијанских власти и један притвореник који је јуче изашао на слободу јавио ми је да је написао пјесму која се зове „Јадна Србијо“, а то ми је био и најавио када сам га посјетио прије неколико дана.

У његовом тимну за одбрану сада има пет адвоката, неки су и угледни правници из иностранства и надамо се да ће правда да побиједи. Сви смо под великим притиском, изненађени смо и надамо се да ће србијанске власти ипак да пусте Божидара на слободу и да га неће испоручити Хрватској, а захвални смо свима који су дошли на протесни скуп и који су нам у овом периоду пружили подршку“, каже Божидаров син

Борци: Блокирати граничне прелазе

„Ово је трагедија и катаклизма не само за Божидара Вучуревића и Требиње већ и за цијели српски народ, и треба да се окупи неколико хиљада Срба од Херцеговине, Романије и Семберије како би се блокирали све гранични прелази од Раче до Каракаја и да им на тај начин покажемо колико је наше огорчење због хапшења наших хероја“ – каже Ђорђо Џуџа, демобилисани борац.

Ратни војни инвалид Баћа Вујовић каже да не жели да иде у Србију док је на власти садашњи режим.

„Ја сам дао дио свог тијела за ову нашу државу, и умјесто да имамо мјесто и углед у друштву који заслужујемо, сада смо дошли у прилику да страхујемо да ће нас неко ухапсити, зато што смо бранили свој град и огњишта.

Нека је срамота Бориса Тадића, и док је он на власти ја не желим да уопште идем у Србију, а слично мисли и већина наших сабораца и суграђана“, тврди Вујовић.

У Требиње су дошли и борци из Билеће, Невесиња и других крајева Херцеговине који желе да искажу огорчење због хапшења Вучуревића.

„Ово је срамота и питање је само ко је сљедећи¬¬? Ја сам такође демобилисани борац из Билеће, и дошли смо да пружимо подршку не само Божидару већ свим српским борцима и патриотима, јер је свима јасно да је ово удар на све нас, а не на Божидара.

Ово је посљедица власти и издаје Бориса Тадића и његовог режима, који је и раније чинио сличне потезе, усвајао декларације и бринуо о Хрватима и Бошњацима али не и о својим сународницима“ каже Војислав Баћовић из Билеће.

Послије протесног скупа на Тргу слободе организовано је и потписивање петиције грађана, у којој се од власти у Србији тражи да хитно ослободи Божидара Вучуревића и дозволи му да се врати кући.
 0 КОМЕНТАРА

 1. …требао да ради и да покаже снагу српских институција над Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем, Насером Орићем, Тихомиром Пурдом, Јовом Дивјаком, Ејупом Ганићем и другим злочинцима који су одговорини за убијање великог броја српских цивила и војника…

  Довољно!
  Ове власт у Србији једноставно мора да ради за стране агенције и стране Владе, јер просто је немогуће да се неко овако самосвесно понаша, немогуће.

 2. “Срамно је ово што ради Борис Тадић и издајнички режим у Србији који нас завађа са браћом у Србији, али им то неће поћи за руком.“

  Каква будала је овај Ковач. Овакве изјаве може давати неки сеоски ђилкош и митингаш, али потпресједник једне озбиљне српске странке за какву себе (није ми јасно зашто) држи СДС.

  Очекујем од Босића да реагује и да спрјечи будале да кваре односе РС и Србије.

 3. Ковачева изјава је сасвим ок, а односе РС и Србије квари Борис Тадић, како рече „ментор“. А шта би ми требали да радимо господине? Да нас све похапсе зарад добрих односа и евроусташког улизивања Борисовог? Ајде да мени неко објасни по чему је и какав ратни злочинац Божидар Вучуревић. Предсједник општине у рату кога нико од ЈНА ни за шта није питао. А након повлачења ЈНА се Требиње бранило од хрватске агресије. Ово је чисто иживљавање Хрвата, али може им се док је овбаквих као Борис Тадић. Жалосно!

 4. Čuo sam da se Tadić izvinjavao hrvatima zbog toga što onaj Srbin kreše Severinu.
  A znate kako počinje dnevnik RTS-a?
  Dobro veče. Poštovani građani, predsjednik se danbas neće nikome izvinjavati, ali je zbog toga radi kompenzacije donio odluku da Hrvatima isporuči još jednog srpskog junaka. U saopštenju predsjednik je uz izvinjenje što se danas neće izvinuti muslimanima i hrvatima rekao da u najboljem interesu građana Srbije isporučuje srpske junake, jer dok je on predsjednik Srbiji ne trebaju junaci već poltroni. Predsjednik je takođe u saopštenju naveo da će trađiti da mu iz Sarajeva isporuče g. Radivojevića i iz Zagreba g. Pupovca kako bi ih postavio za nove ministre u vladi Srbije.

 5. ponavljam

  1. Boris Tadić, kao američki podanik i još u strahu od šiptara odgovoran za neprocesuiranje Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija
  2. Boris Tadić u dogovoru sa Milom Dodikom oslobodio Iliju Jurišića
  3. Mile Dodik u dogovoru sa Jadrankom Kosor oslobodio Tihomira Purdu
  4.Mile Dodik stopira procesuiranje Atifa Dudakovića i ostalih u dogovoru sa tužiocem Barašinom
  5.Boris Tadić i Mile Dodik treba da budu prsona non grata na srpskom etničkom prostoru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *