Борис Тадић и рјешења: Нек свако суди својима

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да би рјешење за све ситуације у којима се воде двоструке истраге у предметима ратних злочина било да „сви суде својима“. "Суђење својима, односно онима у сопственој националној заједници треба да буде обавезно, тиме би се подигла надлежност и кредибилитет судова и успоставила правна држава и демократске институције. Мислим […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 22:49

Предсједник Србије Борис Тадић рекао је да би рјешење за све ситуације у којима се воде двоструке истраге у предметима ратних злочина било да „сви суде својима“.

"Суђење својима, односно онима у сопственој националној заједници треба да буде обавезно, тиме би се подигла надлежност и кредибилитет судова и успоставила правна држава и демократске институције. Мислим да је то једино решење. Наметање једних са другима, ко ће коме судити, нигде нас не води", навео је Тадић поводом одбијања Тужилаштва БиХ да потпише споразум о сарадњи са Тужилаштвом Србије у предметима ратних злочина.

Он сматра да би тај проблем требало ријешити тако што би представници држава на простору бивше СФРЈ потписали споразум да свако суди својима.

"Србија је спремна на то и жели да верује да ће други судови исто тако судити својима као што Србија данас суди својима. То би итекако допринело поверењу и помирењу на Балкану и ми стојимо иза тога. Још имамо отворену могућност", рекао је Тадић за сутрашњи "Глас Српске".

На примједбу новинара да ће тешко доћи до помирења "ако Хрватска донесе закон којим се све оптужнице и осуде донесене у Србији против хрватских грађана проглашавају ништавним", предсједник Србије је рекао да се до помирења долази тако што никада не одустанете.

"А, ми никада не одустајемо. У приватном животу можете да одустанете, али у политици никада. Од своје замисли, своје идеје, своје визије не сме да се одустане и треба наставити даље", истакао је Тадић.

Потписивање протокола о сарадњи у прогону починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида Тужилаштва БиХ са Тужилаштвом Србије за ратне злочине отказано је након писаног упозорења предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је једино Предсједништво надлежно да закључује међународне споразуме у име БиХ, саопштено је јуче из Тужилаштва БиХ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *