Боцан-Харченко: Референдум у Српској није против Дејтона

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да нема директне противрјечности са Дејтонским споразумом у одлуци о референдуму у Српској о наметнутим законима високих представника, а посебно о Суду и Тужилаштву БиХ. "Ово је најважнији и темељни став Русије као чланице Савјета за провођење мира и једног од гараната Дејтонског споразума", рекао је Боцан-Харченко […]

уторак, април 26, 2011 / 10:01

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко изјавио је да нема директне противрјечности са Дејтонским споразумом у одлуци о референдуму у Српској о наметнутим законима високих представника, а посебно о Суду и Тужилаштву БиХ.

"Ово је најважнији и темељни став Русије као чланице Савјета за провођење мира и једног од гараната Дејтонског споразума", рекао је Боцан-Харченко за "Глас Српске".

Боцан-Харченко је нагласио да не треба користити бонска овлашћења у вези са овим питањем.

“Полазећи од тога да нема никаквог директног кршења Дејтона ми нећемо, нити имамо намјеру, а немамо ни правни разлог за подршку било каквим акцијама, ако високи представник искористи бонска овлашћења“, истакао је руски амбасадор.

Он је рекао да је начин за рјешавања овог питања – дијалог – којег очекује када дође представник ЕУ Мирослав Лајчак. Наводећи да у закључцима Народне скупштине Српске има забринутости, он је додао да у обзир треба узети све забринутости како би дијалогом, на најбољи и најефикаснији начин, било ријешено ово питање.

Говорећи о данашњем састанку у Карађорђеву, Боцан-Харченко је рекао да је врло похвално што се такав регионални састанак одржава.

“Ми подржавамо тај правац сарадње БиХ и Србије и наставак сарадње и дијалога на највишем нивоу. Овакви разговори и дијалози доприносе добром развоју билатералних односа и развоју сарадње на читавом Балкану и региону“, рекао је руски амбасадор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *