Боцан-Харченко: Инцко, што се мијешаш

БАЊА ЛУКА – Русија се противи одлуци високог представника у БиХ Валентина Инцка да привремено суспендује одлуке Централне изборне комисије БиХ о поништавању избора челних људи Федерације БиХ и сматра да су домаће институције способне да ријеше новонасталу ситуацију у ФБиХ без мијешања међународних фактора, рекао је амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко. Боцан-Харченко поновио […]

уторак, март 29, 2011 / 09:30

БАЊА ЛУКА – Русија се противи одлуци високог представника у БиХ Валентина Инцка да привремено суспендује одлуке Централне изборне комисије БиХ о поништавању избора челних људи Федерације БиХ и сматра да су домаће институције способне да ријеше новонасталу ситуацију у ФБиХ без мијешања међународних фактора, рекао је амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко поновио је да је званични став Русије да се неће мијешати у унутрашња питања БиХ. "То је ствар домаћих фактора. Али, наравно, ово изазива јаку забринутост у Русији. Треба поштивати изборне резултате, дејтонске принципе и принципе равноправности свих народа", рекао је амбасадор Русије у БиХ за "Независне новине".

Одговарајући на питање какве ће ставове Русија заступати на сједници Савјета за провођење мира /ПИК/ у БиХ, када је ријеч о супервизији у Брчком и одласку ОХР-а, Боцан-Харченко је оцијенио да је "ОХР одиграо своју корисну улогу" и да сада бонска овлаштења "само сметају развоју и домаћем договору". "Затварање ОХР-а биће став Русије у ПИК-у и ми ћемо то заступати", најавио је амбасадор Русије.

"Брчко је дио плана пет плус два и због тога је то једно од најакутнијих питања за нас. Сматрамо да ће на основу резултата посјета Брчком амбасадора ПИК-а став бити да су сви услови испуњени… Дошло је вријеме да ПИК направи јасну одлуку у смислу затварања супервизије и арбитраже. То би било важно и за Брчко, али и за стратегију затварања ОХР-а у цјелини", нагласио је Боцан-Харченко.

Према његовим ријечима, Русија, као чланица ПИК-а, на међународном плану очекује наставак сарадње у оквиру Дејтонског споразума и провођење, како је истакао, "слова Дејтона". "Надамо се да ће наша сарадња допринијети међународном праву и стабилности БиХ и региона у цјелини", нагласио је Боцан-Харченко.

Одговарајући на питање да ли је за Русију сметња то што Српска жели да БиХ уђе у ЕУ, Боцан-Харченко је напоменуо да његова земља уважава чињеницу да је чланство у Унији стратешко опредјељење БиХ и њена два ентитета. Он је истакао да сарадња двије земље и тежња БиХ за чланством у ЕУ нису ни у каквом међусобном сукобу и да ту нема никакве противрјечности.

"Али, некад се чини да се захтјев за европским интеграцијама користи као изговор за неке дубоке промјене Дејтона које не одговарају интересу РС. Ми не желимо да видимо да се европске интеграције користе као средство притиска на Српску и о томе отворено причамо у оквиру ПИК-а", објаснио је руски амбасадор.

Одговарајући на питање какве ће конкретне користи Република Српска имати од договора током посјета премијера Владимира Путина Београду и разговора са делегацијом РС, Боцан-Харченко је навео да је овај састанак био веома важан за развој билатералних односа, јер је укључивао пројекте од стратешког значаја.

Он је нагласио да је сваки од ових великих пројеката, који је стратешке и дугорочне природе, користан за цијелу БиХ, али не само за њу него и за цијели регион. "То су све пројекти који су усмјерени на развој цијеле државе. Наравно, у склопу ње и РС, као ентитета", рекао је Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко каже да Русија очекује наставак сарадње која је корисна, како за руски и српски народ, тако и за све народе у БиХ. "Имамо опипљиве, реалне резултате, што је најважније. Сарадњу са српским народом очекујемо и у духу наших дуготрајних веза од историјског, културног и духовног значаја", рекао је Боцан-Харченко.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Daleko je to od „Incko, sto se mijesas“. Uvijek prevelik publicitet za ovog lika, uvijek bombasticne izjave, najave, ocekivanja, a kad dodje do bilo kakvog odlucivanja glasa isto kao ostali.
    Evo, i ovde ocjenjuje da je „OHR imao korisnu ulogu“, te da je „za zatvaranje OHR-a“. Ma bravo. Sad kad su se vise svi izjasnili za zatvaranje, eto samo vas cekaju sa stavom, pa da ga zatvore. U medjuvremenu se sastani 6 puta sa Milom, istakni tradicionalne kulturne i duhovne veze i svi sretni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *