Бобар банка дугује повјериоцима 239 милиона КМ – Прве исплате тек 2016.

Ликвидациони управник бијељинске Бобар банке Миле Максимовић рекао је данас за пословни портал Капитал да банка повјериоцима дугује 239 239.177.000 КМ. Међутим, њих ће почети исплаћивати тек 2016. године, након што прво Агенцији за осигурање депозита БиХ до краја ове године исплати свих 86 милиона КМ. Максимовић је потврдио да је Агенцији за осигурање депозита […]

понедељак, јул 13, 2015 / 15:37

Ликвидациони управник бијељинске Бобар банке Миле Максимовић рекао је данас за пословни портал Капитал да банка повјериоцима дугује 239 239.177.000 КМ. Међутим, њих ће почети исплаћивати тек 2016. године, након што прво Агенцији за осигурање депозита БиХ до краја ове године исплати свих 86 милиона КМ.

Максимовић је потврдио да је Агенцији за осигурање депозита већ исплаћено око 35 милиона дуга.

Агенција за осигурање депозита БиХ је до сада исплатила 86 милиона КМ депозитарима који су у Бобар банци имали до 50.000 КМ.

„Према редосљеду приоритета ми ћемо прво морати измирити дуг од око 86 милиона КМ према Агенцији за осигурање депозита БиХ, што планирамо урадити до краја 2015. године. До тада неће бити исплата другим повјериоцима“, каже Максимовић.

Ликвидациона управа Бобар банке је 20 милиона КМ резервисала због поднесених бројних тужби за признавање излучног права.

„Све док се те тужбе не окончају и не заврше поступци по тим тужбама, ликвидациона управа Бобар банке ће морати држати у резерви тих 20 милиона КМ, које смо у једној банци орочили на шест мјесеци“, истиче Максимовић.

Све ће, ипак, зависити од ажурности судова и од правоснажног окончања спорова. С друге стране, Максимовић каже да је свјестан чињенице да ће бити немогуће наплатити сва потраживања. Ликвидациона управа је направила план и сагледала је свако потраживање понаособ. Поменутим планом, каже Максимовић, сагледана је и процентуална могућност наплате, како фиксне активе банке, тако и потраживања по одобреним кредитима.

„План наплате за ових првих шест мјесеци смо испунили и наплата је чак нешто боља него што смо предвидјели. Ми смо 17. јула објавили оглас за продају покретних ствари и некретнина банке, које је банка стекла у поступцима извршења“.

Максимовић је рекао да ће бити продата и два пословна простора које је банка користила на Палама и у Модричи, а у другој половини године огласиће и продају пословне зграде Бобар банке у Бијељини.

„Очекује се да ће најкасније до октобра пословна зграда у Бијељини, која располаже са неколико стотина квадрата пословног простора бити продата. Интересовање за њену куповину исказало је неколико банака, осигуравајућих друштава и других потенцијалних купаца“, истиче ликвидациони управник.

У Бањалуци један дио пословног простора Бобар банке није правно ријешен, али ће и тај простор у догледно вријеме бити продат, јер има заинтересованих купаца.

Поједини дужници по кредитима већ су са ликвидационом управом Бобар банке склопили уговоре о рефинансирању и своје обавезе измириће у више мјесечних рата до краја ове године. Сви они који не буду у стању да измире своје дугове на тај начин биће суочени са скупим и дугим судским поступцима.

Максимовић је рекао да је кренуло масовно утуживање дужника и да је то тежак и комликован посао, јер је у оптицају 4.000 партија кредита. Он каже да су предузете све законске мјере које ликвидационој управи стоје на располагању, како би се наплатило што више потраживања, али је свјестан чињенице да један дио потраживања неће моћи наплатити.

У Бобар банци тренутно на пословима наплате кредита и другим пословима ради око 30 радника, али ће се и та бројка постепено смањивати, каже ликвидациони управник Бобар банке. 0 КОМЕНТАРА

  1. Криминал се наставља. Ради покривања криминалних радњи растежу поступак и наносе огромну штету повјериоцима.:P

  2. На сајту БЛ берзе пиште да су већински власници Бобар банке: Рајфајзен банка и Нова банка…????
    Не кужим о чему се ради???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *