Блер савјетник будуће владе Албаније

Бивши британски премијер Тони Блер пристао је да преузме улогу савјетника будуће албанске владе и припремио терен за потписивање уговора вриједног милионе фунти. Предсједник албанске опозиционе Социјалистичке партије Еди Рама саопштио је прошле недеље да ће Тони Блер преузети улогу савјетника албанске владе након његове очекиване побједе на парламентарним изборима следећег мјесеца. Албанија се нада […]

понедељак, мај 20, 2013 / 08:34

Бивши британски премијер Тони Блер пристао је да преузме улогу савјетника будуће албанске владе и припремио терен за потписивање уговора вриједног милионе фунти.

Предсједник албанске опозиционе Социјалистичке партије Еди Рама саопштио је прошле недеље да ће Тони Блер преузети улогу савјетника албанске владе након његове очекиване побједе на парламентарним изборима следећег мјесеца.

Албанија се нада да ће се придружити Европској унији, па се може очекивати да ће се Блерови савјети првенствено односити на начин остваривања овог циља, као и на спровођење реформи у лабуристичком стилу.

Рама је веома омиљен у Албанији, а прогнозе засноване на анкетама наводе на закључак да ће придобити 49 одсто бирачког тијела и побиједити на изборима.

Блерово именовање за савјетника услиједило је након потписивања уносних уговора са владама Казахстана, Кувајта, Бразила и Колумбије.

Бивши премијер Велике Британије отворио је Агенцију за пружање савјетничких услуга владама убрзо након одласка из Даунинг стрита 2007. године, а прикључили су му се и Џонатан Пауел, бивши шеф његовог кабинета, и Алистер Кембел, бивши директор за комуникације.

Према писању “Сандеј телеграфа”, са Албанијом је први пут преговарано у фебруару ове године, када је Кембел отпутовао у Тирану да би промовисао своје дневнике.

Вијест о ангажовању Тонија Блера и његовог тима објављена је прошле недеље након састанка бившег премијера Велике Британије и Едија Раме, бившег градоначелника Тиране.

“Изванредан састанак са Тонијем Блером. Договорили смо се да ће после 23. јуна он и његов тим радити са нама у циљу успијешног управљања. Фантастично!”, написао је Рама на Твитеру у уторак.

“Биће ми драго да вам помогнем, веома ме занима ваша држава”, рекао је Тони Блер у видео-снимку, који је објавила Социјалистичка партија.

Откако је отишао са функције, Тони Блер је, бавећи се консалтингом, зарадио више десетина милиона фунти.

Портпарол Социјалистичке партије Албаније одбио је да каже колико ће платити Блеровој савјетничкој агенцији, али претпоставља се да је ријеч о износу од неколико милиона фунти.

Док је у Великој Британији умногоме изгубио популарност после другог рата у Ираку, у Албанији и на сусједном Косову га сматрају херојем зато што је помагао Албанцима током рата на Косову, пише “Телеграф”. У његову част, многа албанска дјеца на Косову добила су име “Тониблер”, наводи лист.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *