Благајница због проневјере осуђена на три године затвора

Основни суд у Бањалуци осудио је данас на три године затвора Весну Бабић, благајницу Института за испитивање материјала и конструкција РС, због проневјере 301.936 марака. Атко Хусеинбашић, судија, у образложењу пресуде је навео да је приликом изрицања пресуде цијенио отежавајуће и олакшавајуће околности на страни благајнице која је још раније признала кривицу у потпуности. "Нарочито […]

уторак, децембар 6, 2011 / 18:04

Основни суд у Бањалуци осудио је данас на три године затвора Весну Бабић, благајницу Института за испитивање материјала и конструкција РС, због проневјере 301.936 марака.

Атко Хусеинбашић, судија, у образложењу пресуде је навео да је приликом изрицања пресуде цијенио отежавајуће и олакшавајуће околности на страни благајнице која је још раније признала кривицу у потпуности.

"Нарочито олакшавајућа околност на страни осуђене јесте врло висок допринос Института у извршењу овог кривичног дјела, који није контролисао свој новац и који је уопште дозволио осуђеној да више од двије године узима новац са рачуна ове јавне установе", навео је судија, додавши уједно како је олакшавајућа околност искрено признање осуђене која је признала кривично дјело у потпуности и тако избјегла судски поступак.

Као олакшавајућа околност наведено је и то што Бабићева није проневјерила "екстремно висок износ новца".

Отежавајућа околност на страни Бабићеве, према мишљењу судије Хусеинбашића, јесте чињеница да није открила гдје се налази украдени новац.

Отежавајућа околност јесте чињеница да није открила гдје се налази украдени новац
Подсјетимо, Бабићева је протекле седмице у потпуности признала да је у периоду од 17. марта 2008. до 3. априла 2010. године у више наврата фалсификовала потписе овлаштених особа на готовинским чековима да би са жиро рачуна Института подизала новац.

На основу фалсификованих чекова Бабићева је подигла и за себе присвојила укупно 301.936 марака, за колико је и оштетила Институт.

Осуђена благајница осим новца није открила ни свог помагача који јој је фалсификовао оригинални печат НЛБ Развојне банке, а који је осуђена стављала на уплатнице и достављала их у рачуноводство као доказ да је новац који је ставила себи у џеп, у ствари уплаћен на жиро рачун предузећа.

Бабићева је ухапшена 22. априла прошле године након вишедневног бјежања и скривања од полиције.

Током овог периода бјежања, Бабићеву је чак и мајка преко медија позивала да се преда, но она то није учинила.

На крају је ухапшена у кући својих родитеља у бањалучком насељу Лазарево. Превару благајнице открио је почетком априла прошле године Недељко Гајић, директор Института, након што су радници сазнали да им већ дужи временски период не уплаћују доприносе за пензијско и здравствено осигурање. Гајић је о свему обавијестио полицију, а како је уочио да се благајници изгубио сваки траг полицији је пријавио и њен нестанак.
Осуђена благајница дужна је да у наредних 30 дана врати новац Институту.

Славица Матијаш, тужилац, и Јасминка Јовићевић, адвокат осуђене, изјавиле су да нису задовољне висином изречене казне, те да ће се жалити бањалучком Окружном суду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *