БЛ-полумаратон: Европска атлетика против сопствених очију

Вијешћу да је Бањалучки полумаратон добио је сертификат од Европске атлетике и „пет звјездица“, говори да у „Европи“ такође само треба да платите припадајућу таксу.

петак, децембар 29, 2017 / 11:45

Вијест гласи:

„Како је саопштено из Федерације Европске атлетике, трка у Бањалуци добила је максималних 5 звјездица квалитета за свеукупну испуњеност 54 атлетска стандарда међу којима су изузетно квалитетна организација догађаја, висок ниво техничке организације, идеална стаза и максимална сигурност тркача.“

Е, сад… Да Фронтал.СРБ није ове године пратио шта се дешава на полумаратонској стази, односно да се њом возе кола упоредо са тркачима, да се кола пропуштају између атлетичара по стази, а све зато што је због технички непримјењиве и непрактичне руте, маратон направио обруч око најужег центра града и сасвим паралисао живот; онда би се то можда и прогутало као „још један велики успјех нашег спорта, организације, друштва и властодржаца“.

Наравно да неке европске федералце атлетичке није брига за стварним стањем и потребама грађана Бање Луке и Српске. Њима је битно да им платите припадајућу таксу и зовнете им делегате о трошку ваших грађана и на сљедећи догађај.

Оно што стварно треба рећи, да је више мучно људима који годинама прате шта се дешава у стварности, али истовремено и како се то представља у јавности. (Полу)маратон је био све, само не добро организован у овом смислу у којем је похваљен. И то треба рећи.

Треба рећи и да су људи који код нас имају прилику да добију државна средства за организовање догађаја склони крајњој неинвентивности и нереалности. Уз то, изразито су против прокламоване политике заштите српског народа, његовог језика и писма, те унапређења свега тога за будућност. Осим што никог од њих није брига, јер су себи истим методом као и спортске догађаје произвели и медије који их хвале, требало би да има неко кога је брига. Ако ништа, за нормалношћу.

Ова најава и стварност дешавања у односу на улагања, дјелују као оне силне боксерске категорије, које добијају овлаштења да у неком селу или засеоку организују борбе за титуле „свјетског првака“. Наравно, у некој категорији и класи, у какву, сасвим сигурно и по оном виђеном, спада и Бањолучки полумаратон.

Који се, на крају крајева тако не зове, јер име града пише неправилно као Бањалука, а не Бања Лука, како стоји на плочи крај улаза у градску администрацију и путоказу на улазу у град. То је сваком, са макар зрном логике, доста да види како су трули умови и темељи који нас „брендирају“. Ми такве само пресловимо на азбуку и одмах се види колико су страни граду по којем се зову.

Остатак високооцјенског самосаопштења БЛ-полумаратона

“Бањалучки полумаратон оцјењен је високом оцјеном, што значи да догађај у Бањалуци гарантује добар ниво безбједности и заштите и тркачима пружа задовољавајући ниво квалитета услуга у категорији трке с великим бројем учесника“, наводи се у саопштењу из сједишта Европске атлетике.

Европска Атлетска федерација је прије неколико година, по угледу на ИААФ значке квалитета које оцјењују маратоне и уличне трке, покренула иницијативу да се изврши сертификација и стандардизација уличних трка у Европи. За разлику од ИААФ, где значке (златна, сребрна и бронзана) зависе и од квалитета резултата елитних тркача, ЕА је поставила стандарде који се базирају превасходно на безбједности и квалитету доживљаја за учеснике трка. Стандарди безбједности и квалитета за трке на јавним путевима ЕА је развила на основу консултација и интеграција правила уз помоћ експерата из тркачке заједнице, а посебно представника АИМС (Светско удружење маратона и уличних трка).

Да би се постигли високи стандарди, трке се оцјењују у укупно 54 категорије које покривају области администрације, сигурности и здравствене заштите учесника, мјерење резултата и исправности стазе, еколошке и друштвене одговорности, као и друге услуге.

“Припреме за организацију 4. Бањалучког полумаратона су почеле и теку у складу са планом и у сарадњи са многим институцијама и привредним субјектима који традиционално учествују у организацији ове комплексне спортске манифестације. Ове године, Бањалучки полумаратон има нови Рун&море wеекенд концепт у трајању од 11.-13.05. Имамо нову стазу, имамо укупно 5 трка и очекујемо да Бањалука од 11.-13. маја буде центар спорта, едукације, културе, дружења, музике и добре енергије”, најавили су организатори Бањалучког полумаратона додавши да је признање Европске атлетике велики подстрек и да је стигао у право вријеме за припрему још једног великог спортског догађаја у граду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *