Бира се шеф ММФ: Француска и В. Британија подржале Кристин Лагар

Француска и Велика Британија подржале су избор француског министра економије Кристин Лагар за новог шефа Међународног монетарног фонда /ММФ/. Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је да ће Лагарова дати Европи најбољу прилику да предводи Фонд, док је канцелар Ангела Меркел истакла да је Лагарова "уважена" и "веома искусна" особа. "Европа ће имати највише шанси […]

недеља, мај 22, 2011 / 16:10

Француска и Велика Британија подржале су избор француског министра економије Кристин Лагар за новог шефа Међународног монетарног фонда /ММФ/.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је да ће Лагарова дати Европи најбољу прилику да предводи Фонд, док је канцелар Ангела Меркел истакла да је Лагарова "уважена" и "веома искусна" особа.

"Европа ће имати највише шанси да осигура то мјесто са Кристином Лагар, уколико она одлучи да се кандидује", рекао је Шојбле њемачком недјељнику "Билд ам зонтаг".

Он је додао да је Лагарова "квалификована, и веома цијењена у цијелом финансијском свијету".

Шојбле и Меркелова рекли су да је сада од кљуне важности да сви Европљани подрже овог кандидата.

У исто вријеме британски министар финансија Џорџ Озборн, такође, је подржао француског министра економије најављујући да ће он формално да номинује Лагарову за мјесто диреткроа ММФ-а, јавља Би-Би-Си.

"Француски министар економије је далеко најбољи кандидат", рекао је Озборн у саопштењу.

Озборн је рекао да ће Лагарова бити изабрана на основу вриједности и заслуга, додајући да је она била фантастичан министар економије и да је предсједавала састанцима министара финансија Г20 ове године на ефикасан начин, уважавајући став свих.

Он је додао да је она велики присталица типа фискалних мјера штедње које су неопходне како би се у потпуности опоравиле велике свјетске економије.

Према изворима у британском министарству финансија Лагарова ће добити подршку и Кине и САД.

Она је већ добила похвале од привременог шефа ММФ-а Џона Липскија, италијанске владе, шведског министра финансија, као и Жана Клода Јункера који предсједава комисијом министара финансија еврозоне.

Међу другим "такмичарима" су њемачки министар финансија Пер Стајнбрук, бивши шеф њемачке Централне банке Алекс Вебер и Тревор Мануел, бивши министар финансија Јужноафричке Републике.

Традиционално, шеф ММФ-а бира се у Европи, док САД дају шефа Свјетске банке.

Имајући на уму успон земаља као што су Бразил, Индија, Русија и Кина све су чешћи позиви да мјесто лидера ММФ-а припадне некоме ко није из Европе.

Шансе Лагарове да предводи ММФ увећане су у петак након што је бивши турски министар финансија Кемал Дервиш, који је сматран водећим неевропским кандидатом, саопштио да не жели да буде разматран за ту позиџију.

У случају постављења, Кристин Лагар биће прва жена на челу ове организације, коју зову и "позајмљивач крајње нужде".

Мјесто шефа ММФ-а упражњено је након што се Доминик Строс-Кан, такође Француз, повукао ове седмице због отпужби да је у Њујорку покушао да силује хотелску собарицу, што је он демантовао.

Строс-Кан био је четврти Француз на мјесту шефа ММФ-а.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *