Биогас: Зашто не правимо енергију из отпада?

Овог лако производивог енергента код нас нема, па нема. Да ли је разлог наша перцепција земље као богате ресурсима, па онда „то нама ни не треба“, или нешто друго. Шта је то биогас? Па хемијски то је мешавина метана, угљен диоксида, водоника… мада се ја лично увек се сетим графита из некадашњег Западног Берлина, тамо […]

уторак, децембар 28, 2010 / 12:44

Овог лако производивог енергента код нас нема, па нема. Да ли је разлог наша перцепција земље као богате ресурсима, па онда „то нама ни не треба“, или нешто друго.

Шта је то биогас? Па хемијски то је мешавина метана, угљен диоксида, водоника… мада се ја лично увек се сетим графита из некадашњег Западног Берлина, тамо неких 80-тих година прошлог века: "Једите више пасуља, Савезној Републици је потребан гас!"

Илија Аралица (дипл.инг.пољопривреде, Београд)

Било је то време оштра полемике да ли бивша Савезна Република Немачка треба руски гас, и да ли сме да се у већој мери ослони на овај извор енергената.И наравно да се неки шаљивџија окренуо "домаћим ресурсима"!

Али време збијања шала је прошло и биогас је већ толико у употреби да "боде" очи како производних капацитета нема у Србији.

Мало статистике: Кина има преко 6,1 милиона па затим ту је и Индија са неких 2,9 милиона малих постројења са дигесторима запремине до 10 кубних метара. Рећи ћете … "па добро, и Кинези и Индуси баве се прерадом фекалија већ преко 2000 година".

"Сировинска база" је и у Србији широко распрострањена, у већини случајева не кошта ништа, а има и оних који просто не знају шта ће са отпадном био масом. Стајњак, то је већ дугачка прича: Дунавска комисија нас упорно прозива за све оне депоније стајњака у околини Падинске скеле. Кажу људи да смо загадили све подземне воде за наредних бар 2 века!?

Али биогаса у Србији нема, па нема. Да ли је разлог наша перцепција Србије као земље богате ресурсима, па онда "то нама не треба" или нешто друго.

Ја лично нисам поборник теорија завере, а небрига је већ толико одомаћена код нас, да бих вама оставио да на основу пар опаски свако за себе изведе закључак;

Па хајде да погледамо причу о једној малој земљи која се био гасом почела бавити озбиљно тек 2003. године, о Непалу. Ова мала краљевина, поприлично разуђене популације углавном смештене у руралним срединама, израчунала је колико јој је јефтиније да уложи мало пара а реши више проблема: од одлагања биолошког отпада, до добијања енергије за кување, грејање или електро генераторе, уместо да развлачи скупу дитрибутивну мрежу са једне на другу "чуку".

Није код њих било неких "зелених планова" донација и дотација, напротив! Јавно су били доступни нацрти за градњу дигестора, локално су организовани активисти који су помагали саветима у изградњи, а држава је мало припомогла у набаци шпорета, грејалица, генератора, али истовремено оставила одшкринута врата приватној иницијативи. Додуше, и непалска краљевска породица се ангажовала по том питању, па је сама краљица одрешила кесу за неких 200 малих постројења, тек да се идеја зачне и да људи виде да то ради!

Да ли сте израчунали колико то Непал производи биогаса ? Преко 400.000 м3, и то сваки божији дан! Да ли сте израчунали колико је пара ? Па Србија Гас би по тренутно важећим ценама то наплатила неких 10.800.000,00 динара! Сваки дан !

 • Хајде да још мало продискутујемо о бројкама: од чега се све то добија био гас , и колико:
 • Стајњак стајских говеда (натурал, 85-88% wет) – 60 м3/тони стајњака
 • Свињски стајњак (натурал, 85% wет) – 65 м3/тони стајњака
 • Пилећи стајњак – 80-140 м3/тони стајњака
 • Кукурузна силажа – 180-220 м3/тони
 • Свеже покошена трава – 250 м3/тони
 • Меласа – 430 м3/тони
 • Отпадне главе шећерне репе – 200 м3/тони
 • Отпадни троп из пивара (80% wет) – 110 м3/тони
 • Отпадна маст – 250 м3/тони
 • Отпад из кланица – 300 м3/тони

(Због ових гадљивих, намерно нисам навео податке о производњи из канализационог муља…али наравно да је нама лакше да “источимо” у најблишу реку, јер све то ионако иде низводно !)

Сваки м3 био гаса способан је да произведе 2,4 кW електричне енргије, И још 2,8 КW топлотне енергије која је у том процесу нус производ. Ако горњу таблицу будете користили да израчунате нпр. Колико биогаса/електричне енергије се могло произвести да комунално предузеће у Вашем граду редовно коси траву и свежу односи до дигестора у Вашем граду у комбинацији са нпр. Органским отпацима из смећа… па треба Вам добар дигитрон са пуно нула (наравно ако то рачунате на годишњем нивоу)!

Процењена цена биогаса из индустријских постројења са дигесторима преко 100 м3: 20-30 Еур/ 1000 м3.

И сад кад већ споменух ту тему, ми у Београду још немамо постројење за прераду отпадних вода, а бели свет већ то одавно ради….

Хоћемо ли још бројки?

Метан, а његов садржај се креће између 50 и 60% у биогасу, је једно 80 пута опаснији по озонски омотач од најчешће „прозиваног“ угљен диоксида ! А на метан нас је осудила наша цивилизација, јер само у прошлом веку број условних грла по становнику Европе се повећао једно 10 пута.

Па сад да ли је држава Србија слепа, или можда глува ? Колико Србију и грађане Србије кошта гасовод, подземна складишта гаса, колико коштају те капиталне инвестиције и ко ће да их плати/отплати ? Башка што се не зна да ли ће ти капитални пројекти почети 2015. Или ко-зна-већ-које године….

Наравно да ћемо сви бити срећни ако нам гас не поскупи, а како да не поскупи када је долар поскупео! Мора да поскупи, ако не поскупи задужићемо се ове зиме још неких 200.000.000 ЕУР.

А колико то до]е цена биогаса по м3… неких 3 динара?! Хајте људи… Еуро иде на 110 до краја године , бар тако кажу финансијски стручњаци… ма нека буде и цела 4,00 динара по кубику!

Остаје и да се види како ћемо се припремити и за период после 31-12-2011. За сву електроенергију произведену од 31-12-2011 добивену од био гаса Влада Србије и Министарство енергетике су већ припремили и цену. 0.12 до 0.16 ЕУР/кW. Спремљени су и типски уговори о откупу, само још и да имамо постројења која ће да произведу тај гас!

Е сад дајте да се вратимо на оног Швабу са почетка наше приче: можда анонимни аутор графита није био само шаљивџија…можда је био паметан па је догурао и до неког министра! Немачка је данас европски лидер у производњи електричне енергије добивеном од биогаса!

 biogas elektrane Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *