Бин Ладен – новинска прича године у Америци

Убиство Осаме бин Ладена проглашено је у традиционалној анкети новинске агенције Асошиејтид прес (АП) за новинску причу године. Према гласовима уредника и директора америчких медијских кућа, друго мјесто заузели су догађаји из Јапана – земљотрес, цунами и нуклеарна катастрофа, а треће „арапско прољеће” – побуне и сукоби на сјеверу Африке и на Блиском истоку, док […]

среда, децембар 21, 2011 / 09:01

Убиство Осаме бин Ладена проглашено је у традиционалној анкети новинске агенције Асошиејтид прес (АП) за новинску причу године.

Према гласовима уредника и директора америчких медијских кућа, друго мјесто заузели су догађаји из Јапана – земљотрес, цунами и нуклеарна катастрофа, а треће „арапско прољеће” – побуне и сукоби на сјеверу Африке и на Блиском истоку, док је буџетска криза у зони евра на четвртом мјесту.

Слиједи још једна економска тема – благи опоравак америчке привреде у којој се повећала потрошња, незапосленост коначно пала испод девет одсто, али, с друге стране, милиони Американаца и даље су оптерећени хипотекама, сниженим пензијама и немају посао.

Једна од медијски највише праћених прича у САД јесте скандал око сексуалног злостављања на Универзитету Пенсилванија у којем је бивши помоћни тренер рагби тима оптужен за сексуално злостављање најмање осам малолетних дјечака.

Седмо мјесто заузима свргавање и убиство вишедеценијског либијског вође Муамера Гадафија, затим трвења у америчком Конгресу око буџета, па покрет „Окупирај Волстрит” и на крају рањавање конгресменке Габријеле Гифорд (у тржном центру, у пуцњави у којој је убијено шесторо људи).

Овогодишњи догађаји долазе са свих страна свијета, за разлику од претходне године када су у врху листе била дешавања блиско повезана са Америком (на првом мјесту је било изливање нафте у Мексичком заливу, затим реформа здравственог система у САД, а на трећем избори у тој земљи).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *