Бил Гејтс поново најбогатији човек на свијету

Бил Гејтс је после пет година поново на мјесту број један на листи најбогатијих људи на планети, по Блумберговом индексу милијардера. Гејтс (57) није био први на листи Блумберговог индекса милијардера од 2007. а његово богатство процијењено на 72,7 милијарди долара порасло је за 15 одсто у односу на прошлу годину. Суоснивач гиганта Мајкрософта са […]

петак, мај 17, 2013 / 11:28

Бил Гејтс је после пет година поново на мјесту број један на листи најбогатијих људи на планети, по Блумберговом индексу милијардера.

Гејтс (57) није био први на листи Блумберговог индекса милијардера од 2007. а његово богатство процијењено на 72,7 милијарди долара порасло је за 15 одсто у односу на прошлу годину.

Суоснивач гиганта Мајкрософта са сједиштем у Редмонду у држави Вашингтон, поново је добио титулу најбогатијег човјека пошто су акције Мајкрософта које су ове године порасле 28 одсто, јуче достигле петогодишњи максимум и то други пут за недељу дана.

Гејтс је поклонио 28 милијарди свог богатства Фондацији Бил и Мелинда Гејтс, једној од најбогатијих светских филантропских организација основаној прије 14 година коју воде он и његова супруга заједно са милијардером Вореном Бафетом.

Гејтс је преузео вођство на листи најбогатијих од мексичког тајкуна Карлоса Слима (73) коме су акције његове телеком компаније Америка Мовил пале за 14 одсто ове године.

Америца Мовил је највећи провајдер за мобилне телефоне на америчком континенту и пад акција те компаније је смањио за око три милијарде долара нето вриједност мексичког телеком тајкуна.

Познати инвеститор Ворен Бафет је трећи најбогатији човјек на свијету са имовином вриједном 59,7 милијарди долара, према Блумберговој листи. Бафет је директор конгломерата за инвестиције Бершајр Хатавеј, са седиштем у Омахи, у држави Небраски.

Бафетова имовина је већа за око 3,7 милијарди долара од имовине Амансије Ортеге Гаона (Аманацио Ортега Гаон), најбогатијег човјека Европе.

Ортега (77) је суоснивач шпанске модне компаније Индитекс груп, чији је најпознатији бренд ланац радњи Зара.

Нето вриједност особа на Блумберговом индексу милијардера прорачунава се сваки дан по затварању финансијских тржишта у САД.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *