Бијељина: Превентивни прегледи на ендемску нефропатију

Дом здравља Бијељина, у сарадњи са Војно-медицинском академијом из Београда, организовао је данас превентивно испитивање балканске ендемске нефропатије којим је обухваћено 150 становника мјесне заједнице Батковић. Директор Дома здравља у Бијељини Срђан Мијатовић појаснио је да је ријеч од другој фази испитивања ове врсте болести на подручју мјесне заједнице Батковић. Нефролог са ВМА, професор Ђоко […]

субота, новембар 12, 2011 / 14:56

Дом здравља Бијељина, у сарадњи са Војно-медицинском академијом из Београда, организовао је данас превентивно испитивање балканске ендемске нефропатије којим је обухваћено 150 становника мјесне заједнице Батковић.

Директор Дома здравља у Бијељини Срђан Мијатовић појаснио је да је ријеч од другој фази испитивања ове врсте болести на подручју мјесне заједнице Батковић.

Нефролог са ВМА, професор Ђоко Максић рекао је да ће данас испитати око 150 становника мјеста Батковић, подсјетивши да је у првој фази овог испитивања у мају прегледано око 250 мјештана. Максић је навео да су тада, при првом прегледу урина, код 40 становника пронађене бјеланчевине које превазилазе нормалне вриједности.

Он је нагласио да ће код болесника испитати постоје ли други елементи који указују на одмакле хроничне болести бубрега, биће преконтролисани сви маркери, који ће процијенити снагу и резерву њихове функције, и крвну слику, јер ова болест долази са малокрвношћу. Све налазе након испитивања на ВМА пацијенти ће моћи подићи у Дому здравља у Бијељини.

На основу праћења Интернационалног дијализног центра Бијељина, о заступљености ендемске нефропатије у Семберији дошло се до закључка да је инциденца и преваленца болести устаљена уназад више година, да су жаришта иста, нема нових, да болест не јењава и да манифестација болести се помјера ка старијим добним структурама.

Ендемска нефропатија је хронична, породична болест бубрега која се јавља у појединим крајевима БиХ, Србије, Бугарске и Румуније. Јавља се ендемично поред ријека Колубаре, Дрине, Саве и Мораве, ријеке Искар у Бугарској и притока Дунава у Румунији.

Болест се углавном јавља код пољопривредника, при чему се клинички испољава између 40 и 60 година. Чешће обољевају жене. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *