БиХ тражи нови рок за РиТЕ Гацко, а Хрватска 100 милиона

Рок за мирно рјешавање спора између Рудника и термоелектране Гацко и “Хрватске електропривреде” (ХЕП), а која тражи 100 милиона евра за пријератна улагања, истекао је у петак, а двије стране нису постигле никакав договор.

субота, децембар 2, 2017 / 15:43

БиХ тражи нови рок за РиТЕ Гацко, а Хрватска 100 милиона

Из одговора који су “Независне новине” добиле од ХЕП-а, може се наслутити како је међународна арбитража неизбјежна у овом случају.

“Надлежна државна тијела БиХ на која је упућен захтјев за мирним рјешењем спора у протеклих шест мјесеци нису службено контактирала ХЕП. Ми ћемо наставити с реализацијом правне процедуре у вези с улагањем у термоелектрану Гацко”, казали су нам из “Хрватске електропривреде”.

Млађан Мандић, правобранилац БиХ, каже како је од Хрватске затражено продужење рока од три мјесеца.

“Покушаћемо још једном тражити продужење рока како би се случај ријешио мирним спором”, казао нам је кратко Мандић.

Подсјећамо, од почетка став Правобранилаштва БиХ је да Хрватска нема правни основ да тражи накнаду у овом случају.

Савјет министара БиХ је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, на посљедњој сједници донио одлуку о формирању преговарачког тијела БиХ за мирно рјешавање међународних инвестицијских спорова, а да ли је касно да се то тијело укључи у овај случај, остаје да се види у наредним данима. Ипак, како нам је објашњено, његова функција ће бити само савјетодавна.

Са друге стране, у Министарству на чијем је челу Мирко Шаровић, кажу да у овом случају нису надлежни те да је то посао Правобранилаштва БиХ, односно РиТЕ Гацко.

“Министарство не учествује у поступку мирног рјешавања спора и није страна на било који начин, већ само надлежним институцијама достављамо информације којима располажемо, на њихов захтјев. Савјет министара је на прошлој сједници усвојио одлуку о формирању тима, чији је рад савјетодавног карактера и који не доноси одлуке”, речено нам је у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Како је раније речено, формирањем преговарачког тијела жели се осигурати благовремено, координисано и ефикасно дјеловање надлежних институција у представљању и заштити интереса БиХ.

Њега чине представници како државних, тако и ентитетских министарстава, Правобранилаштва БиХ и још неколико институција.

ХЕП годинама тражи начин да му се исплате пријератна улагања у Гацко, а позива се на самоуправни споразум о заједничкој изградњи из 1986. године, према којем је имао трећину власништва у РиТЕ Гацко.

Према прорачунима на које се позивају, наводе да је свега седам од укупно 25 договорених година испоруке извршено у складу са споразумом и за тај период је испоручена струја.

“Самим тим, ХЕП има право на преосталих 17 година и осам мјесеци испоруке, у укупној количини од 10,2 терават-часа електричне струје”, наводи се у захтјеву.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *