Бих рекордер али у незапослености

БИЈЕЉИНА – Европска комисија објавила је најновију процјену економског опоравка на западном Балкану у којој се као један од највећих проблема наводи незапосленост, а рекордер у регији је БиХ са 42,7 одсто незапослених радно способних грађана. Према овој анализи, стопа незапослености у Србији достигла је 20 одсто, Хрватској 11,8 одсто и у осјетном је паду […]

недеља, април 10, 2011 / 18:43

БИЈЕЉИНА – Европска комисија објавила је најновију процјену економског опоравка на западном Балкану у којој се као један од највећих проблема наводи незапосленост, а рекордер у регији је БиХ са 42,7 одсто незапослених радно способних грађана.

Према овој анализи, стопа незапослености у Србији достигла је 20 одсто, Хрватској 11,8 одсто и у осјетном је паду у односу на ранији период, док је Македонија у прошлој години имала 32,1 одсто незапослених, Албанија 13,7, Црна Гора 12,1 одсто.

Рекордер по стопи инфлације у 2010. години била је Србија, гдје је раст цијена достигао 10,3 одсто, док је у Црној Гори износила свега 0,5 одсто, Хрватској један одсто, Македонији 1,6, БиХ 2,1, Албанији 3,6 и на Косову 3,5 одсто.

У анализи Европске комисије истиче се да "до поновног пораста инфлације на западном Балкану дошло због поскупљења хране и сировина, посебно нафте" на свјетском тржишту.

Економски опоравак на западном Балкану у прошлој години био је неуједначен, јер је у Србији раст БДП-а достигао скромних 1,8 одсто, а у Хрватској је дошло до пада БДП-а од 1,2 одсто.

Црна Гора је забиљежила раст БДП-а за 1,1 одсто, БиХ 0,9, Македонији 0,7, а Косово за 4,6 одсто, док је "Албанија превазишла кризу без рецесије и достигла раст бруто домаћег производа од додатних 5,7 одсто у последњем тромесечју 2010., а у цијелој години од 4,1 одсто".

Европска комисија наводи да је до раста економије и БДП-а у региону дошло првенствено захваљујући расту извоза, што је довело и до смањења спољнотрговинског дефицита.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *