БиХ прошла без санкција ЕУ

Чланови Европског парламента на данашњој сједници у Стразбуру су усвојили Резолуцију ЕП о напретку БиХ, али без амандмана 7 који је поднијела Дорис Пак, у којем је тражила суспензију чланства БиХ из Савјета Европе, суспензију прелазног Уговора о трговини и заустављање ИПА фондова. Како јавља портал Кликс, гласање парламентараца је било изузетно напето. Чланови парламента […]

четвртак, мај 23, 2013 / 13:35

Чланови Европског парламента на данашњој сједници у Стразбуру су усвојили Резолуцију ЕП о напретку БиХ, али без амандмана 7 који је поднијела Дорис Пак, у којем је тражила суспензију чланства БиХ из Савјета Европе, суспензију прелазног Уговора о трговини и заустављање ИПА фондова.

Како јавља портал Кликс, гласање парламентараца је било изузетно напето. Чланови парламента су након гласања дизањем руке усвојили амандман који је изазвао буру негодовања у БиХ. Потом је затражено дигитално гласање, након чега је амандман одбачен.

У Резолуцији се наводи недостатак напретка у испуњавању услова за ступање на снагу Уговора о стабилизацији и придруживању и услова потребних за предају кредибилне апликације за чланство и добијање кандидатског статуса. Парламентарци у Вањскополитичком одбору су се тада сложили да су корупција, слаба владавина права и пасивна политичка елита криви за слабу економију и огроман одлив мозгова.

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је у синоћњем обраћању Европском парламенту да је сада вријеме да БиХ усклади свој Устав са одлуком Суда за људска права "Сејдић и Финци", јер ће у супротном прекршити међународне обавезе, што ће имати посљедице.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *