БиХ: Негативан природни прираштај у хрватским кантонима и РС

БАЊА ЛУКА – У БиХ је прошле године рођено 33.780 беба, што је за 850 мање од укупног броја умрлих у истом периоду, подаци су Агенције за статистику БиХ. И у 2009. број умрлих био је за 30 већи од броја рођених, што показује да БиХ посљедњих година константно биљежи негативну стопу природног прираштаја. "Та […]

среда, март 30, 2011 / 09:31

БАЊА ЛУКА – У БиХ је прошле године рођено 33.780 беба, што је за 850 мање од укупног броја умрлих у истом периоду, подаци су Агенције за статистику БиХ.

И у 2009. број умрлих био је за 30 већи од броја рођених, што показује да БиХ посљедњих година константно биљежи негативну стопу природног прираштаја.

"Та ситуација је различита у читавој БиХ. Сви кантони са хрватском већином имају негативну стопу природног прираштаја, кантони с бошњачком већином, изузев Горажда, имају позитивну стопу, док Република Српска има негативан природни прираштај константно од 1992. године", навео је Пашалић.

Ови подаци говоре да је читава БиХ ушла у процес депопулације, односно смањивања броја становника.

"Ово се тиче само природне депопулације. Међутим, када се томе додају миграције, јер више становника напушта БиХ него што се досељава у њу, онда је смањивање броја становника још више изражено", навео је Пашалић за "Независне новине".

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *