БГ сајам књиге: Шта се све промовисало под логотипом Српске

Другог дана представљања Републике Српске на 62. Међународном сајму књига у Београду, у уторак, 24. октобра, настављена је промоција издања из Републике Српске.

среда, октобар 25, 2017 / 08:00

На штанду Републике Српске прво је промовисана књига Васе Глушца „Петар Кочић – Живот и дјело“. Приређивач проф. Зоран Пејашиновић је, уз презентацију неколико детаља из живота Петра Кочића, мало или нимало познатих, говорио како је дошао до рукописа овог до сада необјављеног дјела. Занимљиво је да је Глушац рукопис ове књиге нудио уредништву Српске књижевне задруге 1954. године и оно га,  уз танко објашњење, нису објавили.  Душко М. Петровић је реако да је ово вјероватно најтоплија књига о Кочићу, најискренија, просто, види се да су Глушац и Кочић били искрени, прави пријатељи.

Петровић је рекао и да је неизбјежно поредити ову Глушчеву са књигом коју је као Кочићеву објавила Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, чија књига није Кочићева, него болесника Петра. За те покушаје у болници зна се од 1975. Године, али то нико није хтио, с правом, да објави.

Издавач Ненад Новаковић је рекао да је ова књига рађена с пуно љубави и пијетета према Кочићу и да је објављена паралелно на српском и енглеском, те да је већ стигла у Конгресну библиотеку у Вашингтону. На крају промоције посјетиоци штанда Републике Српске, међу којима су били и потомци Васе Глушца, имали су прилику да виде и кратку ТВ причу о Кочићевом збору 1966. године гдје је и разговор са Милком Кочић, Петровом супругом.

„Четникуша“ Емила Влајкија

У 13 сати, на штанду Републике Српске  одржана је  промоција књиге проф. др Емила Влајкија „Четникуша“, која је изашла у издању Партије економске и социјалне  неправде и Арт принта из Бањалуке. О књизи су говорили рецензент професор Драган Елчи, и аутор.

Књига прати трагичну судбину Српкиње у Сарајеву током грађанског рата 1992-1995. и њен живот у мјешовитом браку и односе у породици.

Говорећи о књизи, професор Елчић је рекао „да је Четникуша једна непрестана метафора једног времена или илузије  једног  времена у коме смо живјели, а Рада  јунакиња „Четникуше“, јесте неко ко је симбол или митонимија тог времена….Она  се кроз ову причу жртвовала за све нас, показујући својом жртвом и тим својим крајњим метафоричким одласком и наду у човјека. Она нам је на неки начин прослиједила пут и она је ту међу нама да бисмо се сјетили тог времена и да бисмо могли прекорачити многе ствари и схватити их. Елчић је најавио скору радиофонску реализацију овогромана у форми радио драме и позоришног комада, као и да постоји перспектива за тв драму и евенутално играни филм.

Професор Влајкије рекао да је лик Раде и радња из књиге стварна и да свједочи о патњама Срба и људи у мјешвитим браковима за вријеме рата у Сарајеву.

„Циљ ове књиге је да покаже дух времена почетком деведесетих прошлог стољећа којије на подручјима БиХ гдје су муслимани били у већини, доводио до дискриминацијеСрба, што се у многим случајевима трагично одвијало и завршавало,“ истакао је ауторна почетку дјела.

Промоција пројекта Душу нису убили

Вјероватно данас највећа и најзначајнија промоција на Сајму књига у Београду било је представљање пројекта „Душу нису убили“ који обрађује страдање српског цивилногстановништва у Босни и Херцеговини у 20. вијеку. Пројекат се састоји од  истоименогдокументарног филма и књиге „Душу ми нису узели“  (60 свједочења) аутора МиреЛолић-Мочевић, новинара РТРС-а и публицисте, и историографске монографије „Затирање српског народа у Босни и Херцеговини у 20. вијеку ”аутора профдрДрагеМастиловића, декана Филозофског  факултета у Источном Сарајеву. Издавачи суУдружење српско-руски мост и Представништво Републике Српске у Србији. О књигама и филму говорили суМира Лолић-Мочевић, проф. др Милош Ковић, Михајло Орловић и Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

Промоцији су присуствовали Његова светост патријарх српски господин Иринеј, амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић се у препуној сали „Иво Андрић“ први обратио публици нагласивши значај народног и појединачног памћења уопште, а посебно о најтежим тренуцима, као што су ратови. Страдања Срба у 20. вијеку су велика, стравична и она се не смију заборавити.

“Историја и сјећања нису синоними. Они су различити и свако има свој пут и начин, а у овом пројекту се сусрећу у жељи да допринесу нашем народном памћењу,” рекао је Цицовић.

Пригодном ријечју скуп је испред Управе за дијаспору и Србе у региону поздравио Растко Јанковић. Потом је гуслар Славко Јекнић из Старе Херцеговине гуслао уз пјесму која слави српску снагу пред страдање и у страдању. Здравко Мочевић је рекао да су књиге преведене и доступне и на енглеском, њемачком, руском и француском језику.Потом је емитован исјечак из филма о страдању срба у 19. и 20. вијеку.

О књизи Драге Мастиловића говорио је доцент др Горан Латиновић са Универзитета у Бањалуци. У суштини то је прва синтеза о страдању Срба у БиХ у 20. вијеку у три рата, у Првом, Другом и Грађанском рату. Та три страдања су довела у питање биолошки опстанак Срба у Босни и Херцеговини.

Драга Мастиловић је говорио о начину на који је дошао до грађе и докумената,нагласивши при томе да је било грађе која је недоступна.

Михајло Орловић, рецензент књиге Мире Лолић-Мочевић говорио је о мјесту злочина  и посебно истакао да је аутор уз исповијест других дао и исповјест свога страдања.

О својој књизи и своме страдању говорила је и Мира Лолић-Мочевић, која је испричала колико су јој за смирење помогле књиге светог владике Николаја Велимировића.

Замољен од аутора, скупу у сали „Иво Андрић“, обратио се и Његова светост патријарх српски господин Иринеј, који је рекао да народи који своју историју граде на злочинима над Србима немају будућност јер „постоји земаљска правда, али постоји и Божија правда”.  Патријарх је рекао да треба да чувамо Републику Српску и онога који је води,јер је то пут и начин да се она сачува. Рекао је да гдје год Срби живе, у Србији, Републици Српској, Црној Гори, то је Србија.

„ Не заборавите да не смемо заборавити,“ закључио је Патријарх српски.

 Промоција издања Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске

Промоција је одржана на платоу Лазе Костића. О књизи „Намјерном силом на Републику Српску“ аутора мр Милорада Којића, др Невенка Врањеша , Виктора Нуждића и Дарија Новковића говорили су мр Милорад Којић, др Ненад Стевандић, доц. др Горан Латиновић и др Невенко Врањеш. Монографију „Правосудна неистина“ проф. др Милана Благојевића представили су мр Милорад  Којић, проф. др Срето Ного и аутор.

Ова књига, рекао је мр Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске, садржи 13 свједочења о 16 дана НАТО агресије на Републику Српску.

„Ову књигу штампали смо двојезично и ја вам као директор републичког центра кажем да ће све будуће књиге бити штампане двојезично јер тако свијет може да сазна праву истину о НАТО агресији на Републику Српску па касније на Србију“, рекао је мр Којић.

Ненад Стевандић је подсјетио да су Републику Српску створили у вријеме када је противник био неупоредиво јачи: „Републику Српску смо створили без подјела на партизане и четнике, и само тако јединствени могли смо је створити да траје, ево, 25 година и трајаће још,“

Горан Латиновић је рекао да је НАТО не само у тих 16 дана него и током цијелог рата био сигурна подршка муџахединима. „НАТО је бомбардовао болнице, резервоаре за воду, школе и вртиће… још није и не знамо да ли ће икада бити утврђено колико је људских жртава донела НАТО агресија на Републику Српску и потом на Југославију.

Др Невенко Врањеш је рекао да су као аутори, поред свих напора у тражењу докумената и прелиставању архива, имали проблем што су наилазили на људе, нажалост углавном интелектуалце, који су били спремни да прећуте истину из страха да се не замјере моћном НАТО пакту. Били су спремни да за 100 евра ћуте. КњигаНамјерном силом на Републику Српску говори језиком докумената, и она је истина.

Милорад Којић је рекао да друга књига „Правосудна неистина“ разоткрива све неистине Хашког трибунала и што је најважније и она је штампана двојезично, на српском и енглеском, те ако се свијет упозна са неправдама није искључена могућност понављања неких судских поступака.

Проф. др Срето Ного је рекао да треба тужити НАТО због бомбардовања осиромашеним уранијумаом. Проф. Ного је као примјер правосудне неправде навео суђење генералу Новаку Ђукићу. Рекао је да тај процес користи као примјер на вјежбама са својим студентима. Проф. Ного је посебно истакао да је Југославија разбијена и Срби понижени и уништавани по концепцији Збигњева Бжежинског.

Аутор ове књиге проф. др Милан Благојевић рекао је да су Срби склони забораву и да ова књига, колико анализира, толико се и бори против заборављања неправди нанијетих Србима.

Благојевић је рекао да је правосудна патологија противправна конструкција „удружени злочиначки подухвати јер се, према томе, сваком невином може приписати туђа кривица и туђи злочин.“

„Од срца до ума“ Наде Старчевић-Сабадини

У 16 сати, на штанду Републике Српске одржана је промоција књиге Наде Страчевић-Сабадини „Од срца до ума“ у издању Бесједе из Бања Луке.

О књизи су говорили Ненад Новаковић и аутор.

Према ријечима НадеСтарчевић-Сабадини они који прочитају књигу и вјерују у њу јер сесами пронађу и да у њој читаоцима од највеће помоћи може бити задњи дио књиге. Аутор је користио и своја бројна искуства из терапеутског рада и личног живота записање ове књиге.

Говорећи о књизи Ненад Новаковић је истакао да је ова књига приручник како да сесавладају многе препреке на које жене наилазе.  За аутора је казао да и поред бројнихнеслагањас матра да је одличан психолог и филозоф.

Овом приликом најављено је ново дјело аутора „ЕгосЛогос“ које би ускоро требало даизађе из штампе.

 „Љубав у заточеништву“ Симе Пургића

 У 16 сати на штанду Републике Српске је промовисана књига Сима Пургића  „Љубав у заточеништву“ у издању Бесједе из Бaња Луке. О дјелу су говорил: Ненад Новаковић, Недељко Бабић и аутор.

У средишту Пургићевих дјела је редовно човјек у својој људскости или суровости, у сталној борби између лјубави и мржње. Роман прати људску и емиотивну судбину ратног заробљеника током Другог свјетског рата у логорима нацистичке Њемачке.

Симо Пургић је рођен 1947 у Бијелом Бучју код Травника. Аутор је више прозних књига:Прича о агресоруБосанске душе под скандинавским небомСве је мање добрих људиЗаписи Јефимије ОбрадовеТравничке светиљкеКњига мудрости и глупостиПитома долина Лашва Брод и Приче из Новог Травника.  Аутор је током рата прогнан из Новог Травника и данас живи у Данској

Промоција издања Музеја Републике Српске

У 17 сати на штанду   Републике Српске  представљена су два издања Музеја Републике Српске из Бањалуке – „Античка збирка Музеја Републике Српске 2“ и „Усташка пропаганда 1941 – 1945„.

Ове публикације доносе свједочанства о присуству живота на подручју данашње Републике Српске у античким временима и одогађајима из периода усташког геноцида над Србима током Другог свјетског рата.

Милка Ђукић, аутор „Античке збирке Музеја Републике Српске 2“  истакла је да је ова збирка важна за све оне који се баве античким насљеђем у Републици Српској и да је у њима обрађено 115 предмета, које су претходно конзервирали стручњаци из Бањалуке и Београда, те да ће сви представљени предмети постати дио сталне музејске поставке.

Говорећи о публикацији  „Усташка пропаганда 1941-1945„, Ђукићева је рекла да су се пропагандни материјали, који су обрађени у том издању, налазили у архиву Музеја, а да су прикупљани на подручју Бањалуке и Крајине током 50-их и 60-их година прошлог вијека. Најављено је да ће ово вриједно свједочансто о једном времену и геноциду над Србима бити промосивано у Бањалуци 26. октобра.

Промоција дјела Александра Влашког

У 18 сати на штанду Републике Српске одржана је промоција три дјела Александра Влашког у издању Графида” из Бања Луке: „Православни одговор  и све тајне досадашњег ђавољег успеха“, „Увек на путу“ и „Огледала“. О књигама су говорили Бисерка Кузминац и аутор.

Књига „Увек на путу“ представља прве ауторове кораке у поезији и писана је у раној младости.

Аутор „Православни одговор и све тајне досадашњег ђавољег успеха “ пише од 1989. и радни наслов је био „Лаборанти“ јер аутор сматрао да нам несрећа долази из бројних лабараторија које усмјеравају токове живота. Књига се може читати напријед или уназад или поједнично по страницама јер је тако писана да се може разумјети поука из једног одломка без обзира на распоред у дјелу.

Збирка „Огледала“ носи поруку да је срећа све што је потребно човјеку ако је радан и чистог духа.

Аутор каже да је, без обзира што се сматра за успјех колико ћемо зарадити новца или друге материјалне добити, најважнији духовни развој у нашем овоземаљском живљењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *