Без бриге: Радиоактвни облак над Европом

САРАЈЕВО – Радиоактивне честице које носе вјетрови из Јапана доспјеће данас до централне Европе и Њемачке, а за БиХ нема неке битне опасности, наводи њемачка Савезна канцеларија за животну средину. "Иако је облак дошао код нас, што је дио неког облака насталог у Јапану, он се не шири тако равномјерно, него у траговима и сигурно […]

среда, март 23, 2011 / 19:30

САРАЈЕВО – Радиоактивне честице које носе вјетрови из Јапана доспјеће данас до централне Европе и Њемачке, а за БиХ нема неке битне опасности, наводи њемачка Савезна канцеларија за животну средину.

"Иако је облак дошао код нас, што је дио неког облака насталог у Јапану, он се не шири тако равномјерно, него у траговима и сигурно је да за БиХ нема неке битне опасности“, изјавио је стручњак за заштиту ваздуха Мартин Тајс.

Он је нагласио да у БиХ постоји 10 мјерних станица које прате ситуацију и које ће регистровати све евентуалне промјене зрачења.

"Грађани могу нормално да се понашају. Било шта да се догоди, на вријеме ће бити обавијештени, али ја не очекујем неке битне промјене, тако да не очекујем ни нека битна упозорења", додао је Тајс.

Стручњаци Савезна канцеларија за животну средину су установили да су се радиоактивне честице кретале над Калифорнијом, као и над Исландом, те да данас иду ка централној Европи, преноси портал "Вијести".

Јапан је 11. марта погодио разорни земљотрес јачине 8,9 степени Рихтерове скале и цунами висине 10 метара. У тим катастрофама оштећена је и нуклеарна електрана "Фукушима 1", у чијим реакторима је било неколико експлозија, а ниво радијације је знатно повећан.

Стање у тој нуклеарки и даље је нестабилно. Такође, од главног удара земљотреса, Јапан је погодило више десетина потреса као посљедица смиривања тла.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *