Беванда кандидат ХДЗ за предсједавајућег Савјет министара

ХДЗ је званично кандидовао Вјекослава Беванду за предсједавајућег Савјета министара БиХ и тај приједлог данас је стигао у Предсједништво БиХ, рекао је предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић. Комшић очекује да би процедура именовања могла бити готова након новогодишњих празника. " Беванда би требало да испуни одређене формуларе, а ЦИК и СИПА да изврше процедуру провјере", изјавио […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 17:21

ХДЗ је званично кандидовао Вјекослава Беванду за предсједавајућег Савјета министара БиХ и тај приједлог данас је стигао у Предсједништво БиХ, рекао је предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић. Комшић очекује да би процедура именовања могла бити готова након новогодишњих празника.

" Беванда би требало да испуни одређене формуларе, а ЦИК и СИПА да изврше процедуру провјере", изјавио је Комшић новинарима. Он је напоменуо да је приједлог ХДЗ-а Предсједништво добило око 12.30 часова и додао да не очекује никаве проблеме током процедуре именовања предсједавајућег Савјета министара.

Као остали кандидати за министарска мјеста фигурирају: Златко Лагумџија на мјесту министра иностраних послова, док би на мјесту замјеника остала Ана Тришић Бабић.

Позицију бошњачког министра из Српске требао би попунити поново Садик Ахметовић оставши на мјесту министра безбједности, а његова замјена могао би бити СДП човјек број 2, Дамир Хоџић, који ће се изјаснити као Хрват или остали.

СДА вјероватно мијења Селму Цикотића и на мјесто министра одбране поставља Неџада Ајнаџића. СНСД није сигуран куда са Николом Шпирићем, да ли у Управу за индиректно опорезивање или на мјесто министра финансија и трезора.

Мартин Рагуж требао би заузети мјесто министра за избјеглице и расељена лица, а Борјана Кришто министра правде.

Средоје Новић остаје на мјесту министра цивилних односа, а министарство економских односа припашће СДС, који још није сигуран кога поставити на то мјесто.

Споразум ХДЗ и СДП

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија представио је протокол о сарадњи СДП-а и ХДЗ-а о формирању власти на нивоу БиХ, према којем ће СДП делегирати Хрвата из те странке на позицију замјеника министра безбједности БиХ. Лагумџија је рекао да је протокол са ХДЗ-ом усаглашен јуче, те оцијенио да је веома важно то што ће СДП делегирати и једног представника Хрвата, наводећи да то показује да СДП није странка једног народа.

Према његовим ријечима, СДП и ХДЗ су јуче договорили и да мјесто директора Управе за индиректно опорезивање БиХ припадне Хрвату који ће бити заједнички кандидат обје странке. "Предсједништво СДП-а данас је верификовало његову кандидатуру, ради се о стручној особи, која има повјерење СДП-а и који може бити добар директор, што је најважније", рекао је Лагумџија новинарима, не желећи да саопшти његово име.

Имена потенцијалних министара који су медији објављивали протеклих дана, осим Вјекослава Беванде, Лагумџија је назвао спекулацијама, као и то да је он будући министар иностраних послова. Лагумџија је додао да је још неизвјестан договор о бошњачким министарским мјестима у Министарству безбједности и Министарству транспорта и комуникација, од којих би једно мјесто требало припасти СДП-у који би ту делегирао представника осталих. Он је додао да не зна шта може бити разлог за евентуално повлачење потписа лидера ХДЗ-а 1990 Боже Љубића са јучерашњег споразума о Савјету министара. "Вјероватно је ријеч о неспоразуму са ХДЗ-ом коме ће припасти мјесто министра правде, а коме министра за људска права и избјеглице", рекао је Лагумџија.

Русија задовољна договором домаћих лидера

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан Харченко поздравио је договор лидера политичких странака о формирању Савјета министара и постизање споразума о законима који отварају европски пут БиХ.

"Честитам лидерима на договору. Русија поздравља овај значајан договор и изражавамо посебно задовољство што је постигнут компромис у оквиру дијалога домаћих лидера и без икаквог станог уплитања", рекао је Харченко Срни. Руски амбасадор истиче да договор политичких лидера о новом сазиву Савјета министара, законима о систему државне помоћ и попису становништва, те о буџету потврђује способност домаћих актера да заједно рјешавају проблеме са којим се суочава БиХ.

Вестервеле: Хитно отклонити застој на путу ка ЕУ

Министар иностраних послова Њемачке Гвидо Вестервеле поздравио је договор политичких лидера у БиХ о формирању Савјета министара и нагласио да се застој БиХ на путу ка ЕУ мора хитно отклонити, саопштено је из Амбасаде Њемачке у БиХ.

“Одлучујуће је да се унутрашњополитички јаз у БиХ преброди. Ради тога све политичке снаге и народи морају да конструктивно раде на компромисима и заједничким рјешењима“, изјавио је Вестервеле.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *