Бербери протествовали у Триполију

Неколико стотина Бербера протестовало је испред зграде владе у Триполију, други пут у последња три дана, како би изразили незадовољство због искључивања те мањине из прелазне владе Либије. Демонстранти, међу којима жене и дјеца, обучени у жуто, плаво и зелено – боје које симболизују берберску заставу – пробили су се поред радника обезбјеђења до паркинга […]

недеља, новембар 27, 2011 / 23:11

Неколико стотина Бербера протестовало је испред зграде владе у Триполију, други пут у последња три дана, како би изразили незадовољство због искључивања те мањине из прелазне владе Либије.

Демонстранти, међу којима жене и дјеца, обучени у жуто, плаво и зелено – боје које симболизују берберску заставу – пробили су се поред радника обезбјеђења до паркинга испред зграде владе, у којој се налазио привремени премијер Абдурахим ел-Кеиб, али није било никаквог насиља.

Окупљени су узвикивали "Гдје је Ел-Кеиб?" и "Нема разлике између Бербера и Арапа", пренио је Ројтерс. Сат касније, премијер је изашао и обратио се окупљенима, покушавајући да их умири, али демонстранти су га дочекали повицима "Одлази!".

Припадници најбројније мањине у Либији траже и службено признање свог језика и културе.

Моамер Гадафи је, док је био на челу Либије, забранио берберски језик. Бербери, који чине око 10 одсто становништва те земље, одиграли су кључну улогу у Гадафијевом свргавању, а њихове оружане формације сада контролишу неколико округа у Триполију.

Бербери су етничка група која од праисторије насељава сјеверну Африку, од Египта на истоку до Мауританије на западу, и од Средоземног мора до под-сахарске Африке.

Себе називају Имазигени, што значи слободни људи. Говоре берберским језиком, који службено не признаје ниједна земља коју настањују.

Рачуна се да и сада на свијету има око 20 милиона, а многи становници Европе поријеклом су Бербери – само у Француској има их око два милиона.

Едит Пјаф, Изабела Ађани и Зинедин Зидан поријеклом су Бербери. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *