Београд и Приштина – друга рунда

БЕОГРАД – У Бриселу ће сутра бити одржана друга рунда преговора Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, на чијем ће дневном реду бити снабдијевање струјом, матичне књиге и регистарске таблице. Шеф делегације Србије Борко Стефановић рекао је да је полазна тачка у разговорима о снабдијевању струјом да се то питање стави у системски оквир, истакавши […]

недеља, март 27, 2011 / 15:35

БЕОГРАД – У Бриселу ће сутра бити одржана друга рунда преговора Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, на чијем ће дневном реду бити снабдијевање струјом, матичне књиге и регистарске таблице.

Шеф делегације Србије Борко Стефановић рекао је да је полазна тачка у разговорима о снабдијевању струјом да се то питање стави у системски оквир, истакавши да је Србији стало да омогући домаћој електропривредној компанији и грађанима несметано снабдијевање струјом.

"Струја на Косово стиже из Албаније и из Обилића, осим на северу Косова", рекао је Стефановић, нагласивши да је циљ да се грађанима омогући да користе енергетску инфраструктуру и да плаћају струју српским компанијама.

Поводом захтјева Приштине да матичне књиге које су узете са Косова и Метохије буду враћене, Стефановић је за Радио-телевизију Србије рекао да се "ниједна суверена земља неће одрећи оригинала матичних књига и грађана који су ту евидентирани, јер би то значило одрицање од суверенитета", али да Београд, као рјешење, нуди копије докумената.

Он је навео да је царински печат Косова за Београд неприхватљив, али да Београд нуди "креативно рјешење", као и за регистарске таблице.

Вођа приштинске делегације Едита Тахири изјавила је да ће бити отворена питања енергетике и регистарских таблица, као и да се нада затварању питања покренутих на првом састанку.

Тахиријева је негирала да ће током разговора бити отворена политичка питања и на крају статус Косова.

На првом састанку, одржаном 7. и 8. марта, отворена су питања катастра, царинских печата, авиосаобраћаја, телекомуникација и предсједавања регионалном зоном слободне трговине ЦЕФТА.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *