Бећировић: Формирајмо власт проевропски

САРАЈЕВО – Потпредсједник СДП-а БиХ Денис Бећировић позвао је данас све политичке странке да власт на нивоу БиХ формирају на јасном проевропском програму. Бећировић, који је данас у Сарајеву учествовао на сједници Савјета за развој СДП-а БиХ о демократској консолидацији и проблемима функционисања Парламентарне скупштине БиХ у постдејтонском периоду, поновио је и овај пут да […]

четвртак, април 21, 2011 / 09:00

САРАЈЕВО – Потпредсједник СДП-а БиХ Денис Бећировић позвао је данас све политичке странке да власт на нивоу БиХ формирају на јасном проевропском програму.

Бећировић, који је данас у Сарајеву учествовао на сједници Савјета за развој СДП-а БиХ о демократској консолидацији и проблемима функционисања Парламентарне скупштине БиХ у постдејтонском периоду, поновио је и овај пут да СДП не одустаје од свог става да власт треба формирати искључиво на програму, а не на расподјели позиција.

Према Бећировићевим ријечима, на политичкој сцени у БиХ формирана су два политичка блока – тзв. платформаши, који се залажу за рад на бази програма и платформе, и други фотељаши, који се залажу за подјелу министарских позиција.

"Уз помоћ међународне заједнице требамо напокон схватити да БиХ без јасног програма не може напријед", истакао је Бећировић, који је одговорност за неформирање власти пребацио на Републику Српску, односно СНСД.

Професор на Факултету политичких наука у Сарајеву Мирко Пејановић рекао је да је један од начина јачања демократских капацитета Парламентарне скупштине БиХ смањење утицаја ентитетског гласања уграђивањем у Устав БиХ тзв. европске клаузуле.

"Друга претпоставка је да Парламентарна скупштина у мандату који слиједи заснује своју владавину на коалиционом политичком договору, а трећи је да се промјенама Устава број чланова Представничког дома са садашњих 42 повећа на око 80 те да се на нови начин формирају парламентарна радна тијела како би се све припреме закона одвијале на широкој основи", додао је Пејановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *