Башићевој било мука када је убила првог човјека

Људи са којима је у Америци живјела Азра Башић, оптужена за мучење и убиства Срба у логорима у Дервенти 1992. године, кажу да је Башићева потврдила да је починила више убистава, иако је у захтјеву из БиХ за екстрадицију поменуто само једно убиство. "Рекла је да јој је била мука само када је убила првог […]

понедељак, април 4, 2011 / 18:33

Људи са којима је у Америци живјела Азра Башић, оптужена за мучење и убиства Срба у логорима у Дервенти 1992. године, кажу да је Башићева потврдила да је починила више убистава, иако је у захтјеву из БиХ за екстрадицију поменуто само једно убиство.

"Рекла је да јој је била мука само када је убила првог човјека јер је била лицем у лице с њим. Била је у питању ситуација убиј или буди убијен. Послије првог убиства, остала су ишла много лакше", рекао је Стив Ломан за амерички дневник "Њујорк тајмс".

Башићева, бивша припадница бригаде Хрватске војске, живјела је са Стивом Ломаном и његовом супругом Луси у посљедњих пет година у америчком градићу Стентону у држави Кентаки. Стив је пензионисани возач камиона који је и сам био ухапшен кад и Башићева, због посједовања наоружања.

Ломанови наводе да Башићева, која је ухапшена средином марта, никад није крила да је учествовала у сукобима, а упркос томе позвали су је да живи с њима у Стентону.

Она им је испричала да је, наводно, присуствовала када су српски војници силовали дјевојчицу. Ломан је рекао да је она касније наишла на једног од "војника силоватеља" и да није дозволила својим саборцима да га убију из ватреног наоружања, већ да му је она одсјекла полни орган.

Ни овај догађај није помињан у захтјеву за екстрадицију, мада су поједини очевици говорили да је Башићева пријетила да ће их "обрезати".

Адвокат Башићеве, Петрик Неш није желио да коментарише наводе листа.

Саслушање о екстрадицији Башићеве биће одржано 22. августа пред Окружним судом у Лексингтону у америчкој савезној држави Кентаки, саопштено је недавно из овог суда.

Канцеларија државног тужиоца за источну област Кентакија жељела је да статусна конференција буде одржана до 1. јуна, али је адвокат Неш рекао да му је потребно додатно вријеме за припрему случаја.

Башићева је ухапшена 15. марта у Стентону на основу међународне потјернице коју је издао Суд БиХ због сумње да је као припадница Хрватске војске учествовала у мучењима и убиствима Срба у логорима у Дервенти од априла до јуна 1992. године.

Први пут се појавила пред судом у САД 18. марта, када је говорила о свом боравку у Кентакију, наводећи да је око двије године била запослена у фабрици "Нестле".

Истрагу против Башићеве води Окружно тужилаштво у Добоју због сумње да је као командир 108. Ријечке бригаде Хрватске војске починила ратни злочин против цивила на подручју Дервенте од априла до јула 1992. године.

Први логор за Србе на подручју Дервенте формиран 12. априла 1992. године, био је у Дому ЈНА и кроз њега је прошло више од 200 Срба. У овом логору пред заробљеним Србима убијени су Чедо Чудић и Благоје Ђураш, а силоване су Б. С. и М.З.

У документима предатим Окружном суду у Лексингтону наведени су затрашујући детаљи о мучењу и убиству које је Башићева починила као припадница војне бригаде у Хрватској војсци.

У судским документима наводе се изјаве Радојице Гарића и Драгана Ковачевића који су потврдили да је Башићева заклала Благоја Ђураша, којег су претходно претукли хрватски полицајци и војници. "Послије тога, Азра нас је вукла за косу и тјерала да из ране на Ђурашевом врату пијемо крв", рекао је Гарић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *