Барозо: Није вам Меркелова крива…

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо бранио је данас њемачку канцеларку Ангелу Меркел од критика због оштрих мјера штедње које се спроводе широм Европе. "Оно што се догађа у Француској или Португалу није кривица Меркелове или Њемачке", рекао је Барозо, пише њемачки дневник "Велт ам Зонтаг". "Ова криза и проблеми који је прате нису резултат […]

субота, мај 4, 2013 / 21:40

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо бранио је данас њемачку канцеларку Ангелу Меркел од критика због оштрих мјера штедње које се спроводе широм Европе.

"Оно што се догађа у Француској или Португалу није кривица Меркелове или Њемачке", рекао је Барозо, пише њемачки дневник "Велт ам Зонтаг".

"Ова криза и проблеми који је прате нису резултат њемачке политике, нити су кривица Европске уније. Они су резултат политике прекомјерне потрошње, недостатка конкурентности и неодговорног дјеловања финансијских тржишта", казао је Барозо.

Он је истакао да се у оквиру Еврогрупе одлуке увијек доносе једногласно и да је "неправично" рећи да је те мјере наметнула једна земља или једна институција, пренијела је агенција Франс прес.

Барозо је додао да Меркелова "улаже много времена и енергије на овом пројекту Еврогрупе" и да би волио "кад би се исто то могло рећи за све остале шефове држава".

Европа је све подјељенија по питању мера штедње којима се јавност све више противи, а Меркелову многи у Европи сматрају главним покретачем "стезања каиша" у европском блоку.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *