Барозо: БиХ је у средишту наше пажње

САРАЈЕВО – Предсједник Евопске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је данас у Сарајеву да ће БиХ, као и до сада, бити у средишту политичке пажње Европске уније и њене политике проширења, као и да се нада да БиХ одлучно креће путем европске интеграције. "То захтјева заједничку визију ваше будућности у ЕУ, те заједничку жељу да […]

субота, април 9, 2011 / 17:17

САРАЈЕВО – Предсједник Евопске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је данас у Сарајеву да ће БиХ, као и до сада, бити у средишту политичке пажње Европске уније и њене политике проширења, као и да се нада да БиХ одлучно креће путем европске интеграције.

"То захтјева заједничку визију ваше будућности у ЕУ, те заједничку жељу да радите заједно, а то изискује окончавање политичког застоја који је доминирао током посљедњих шест мјесеци", поручио је Барозо, обраћајући се учесницима Парламента за Европу.

Истакнуо је да се не смије штедјети енергија како би био постигнут напредак који ће позитивно утицати на БиХ и живот њених грађана.

"Увјерен сам да перспектива чланства у ЕУ за БиХ представља најважнији стратешки избор, који ће омогућити постизање стабилнсти и просперитета, те да ће БиХ напокон окренути нови лист, након своје тешке прошлости. Као што је чињеница да је ЕУ јасно опредијељена за европску будућност ваше земље, исто тако је чињеница да је будућност ове земље и њене европске судбине у вашим рукама", поручио је Барозо.

Према његовим ријечима, неопходно је развити функционалне државне институције које ће омогућити БиХ да говори једним гласом, када комуницира са ЕУ.

"Ово не значи да ће постојање ентитета бити доведено у опасност. То значи да иако многе надлежности могу остати на ентитеском нивоу, координациони механизам треба ставити на државни ниво", нагласио је он, додајући да БиХ има чврсту перспективу чланства, али да је дошло вријеме да политичке вође преузму одговорност за будућност земље.

Наглашавајући да је БиХ успјела усвојити све мјере потребне за либерализацију визног режима, предсједник ЕК позвао је све политичке странке да покажу ту исту одлучност и постигну договор о формирању владе на државном нивоу.

"То је оно што од вас очекују ваши грађани након избора одржаних у октобру прошле године. Није на ЕУ да посредује, него је на бх. политичким челницима да преузму одговорност за овај процес.Ништа се не може постићи колико то не желе све странке", додао је Барозо.

Како је казао, након формирања власти, постоје приоритети који морају бити ријешени, а који имају директан утицај на напредак БиХ ка чланству ЕУ.

Појаснио је да Устав треба бити измијењен и допуњен у складу са одлуком Европског суда за људска права, те да је потребно усвојити законе о државној помоћи, те о попису становништва.

Барозо је нагласио да је напредак пресудан и у пољу владавине права – борбе против корупције и организираног криминала, наглашавајући да су закони и стратегије усвојени у окиру визног дијалога кораци у правом смјеру, те да је неопходно уложити напоре да буде осигурана њихова ефикасна проведба.

Додао је да ЕУ снажно подржава рад Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, оцјењујући да је јачање агенција за проведбу закона, такође, веома битно.

Барозо је поручио да БиХ треба изградити јединствени економски простор, док су рефрме потребне и у области обазовања, те је неопходно ојачати повезаност политика у подручју образовања и запошљавања.

Поручио је да ће ЕУ ускоро именовати шефа Делегације ЕУ у БХ, који ће, такође, постати специјални представнк ЕУ, наглашавајући да ће канцеларија ЕУ у Сарајеву бити спремна помоћи БиХ својим ојачаним присуство и политикама, додајући да ће ЕУ наставити пружати финанцијску помоћ БиХ.

Предсједник ЕК казао је да ће 2011. бити врло важна година за европску перспективу западног Балкана, да се регија креће напријед, наглашавајући да је жеља ЕУ да и БиХ иде у корак са осталима и буде дио ове успјешне приче.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *