Барозо: БиХ ће остати у средишту пажње ЕУ

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поручио је данас у Сарајеву да ће БиХ остати у средишту политичке пажње ЕУ и њене политике проширења, те позвао све политичке странке да се договоре о формирању власти на нивоу БиХ. У обраћању учесницима "Парламента за Европу" Барозо је истакао да није на ЕУ да посредује у процесу […]

петак, април 8, 2011 / 12:31

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поручио је данас у Сарајеву да ће БиХ остати у средишту политичке пажње ЕУ и њене политике проширења, те позвао све политичке странке да се договоре о формирању власти на нивоу БиХ.

У обраћању учесницима "Парламента за Европу" Барозо је истакао да није на ЕУ да посредује у процесу рофмирања власти истичући да је одговорност за то на домаћим политичким челницима.

Према Барозовим ријечима, као што је чињеница да је ЕУ јасно опредијељена за европску будућност БиХ, исто тако је чињеница да је будућност БиХ и њене европске судбине у домаћим рукама.

Напредак БиХ на путу европских интеграција, истакао је предсједник Европске комисије, захтијева заједничку визију будућности БиХ у ЕУ те жељу да се заједно ради.

"То, пак, изискује окончавање политичког застоја који је доминирао током посљедњих шест мјесецио од избора", рекао је Барозо констатујући да су за то потребни конструктиван дијалог, консензус и поштовање, односно вриједности на којима је утемељена ЕУ.

Наводећи да су БиХ на путу ка ЕУ потребне функционалне институције које јој могу омогућити да говори једним гласом у комуникацији са Унијом Барозо је истакао да то не значи да ће постојање ентитета бити доведено у опасност.

"Ово заправо значи да, иако многе надлежности могу остати на ентитетском нивоу, координациони механизам треба ставити на државни ниво", прецизирао је Барозо.

Као приоритетне задатке који чекају нове власти БиХ након што буду формиране, Барозо је навео усклађивање Устава БиХ са одлуком Европског суда за људска права, усвајање закона о државној помоћи, те закона о попису становништва.

"Напредак је пресудан и на пољу владавине права – борба против корупције и организованог криминала", додао је Барозо наводећи да искуство са претходним проширењима показује колико је важно ова питања одлучно рјешавати у раној фази процеса приступања.

Предсједник Европске комисије истакао је да ЕУ снажно подржава рад Суда, Тужилаштва и Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

"Јачање агенција за провођење закона је такође битно. Све ове агенције дају важан допринос обезбјеђивању владавине права у земљи у складу са европским стандардима", рекао је Барозо.

У свјетлу европских стратешких циљева за развој Барозо је нагласио важност изградње јединственог економског простора у БиХ, те рјешавања питања превоза и заштите околине, а реформе су, према његовим ријечима, потребне и у области образовања, посебно у јачању повезаности политика у подручју образовања и запошљавања.

"БиХ има чврсту перспективу чланства у ЕУ. Направили сте храбре и значајне кораке, заједно са својим сусједима, према регионалном помирењу и сарадњи", нагласио је Барозо додавши да је дошло вријеме да политичке вође преузму пуну одговорност за будућност БиХ.

Предсједник Европске комисије обећао је стручну и финансијску помоћ ЕУ БиХ на њеном путу ка ЕУ и у провођењу потребних реформи.

"Ово је тренутак да БиХ направи стратешки избор: да прихвати пут политичког дијалога и уједно пут који води ка прикључењу ЕУ", поручио је Барозо и додао да ће 2011. година бити врло важна година за европску перспективу Балкана.

"Регија се креће напријед, а ми желимо да и БиХ буде у корак са осталима, желимо да и БиХ буде дио ове приче о успјеху коју пишемо заједно са људима овог краја", закључио је Барозо.

Он је потврдио да ће ЕУ ускоро именовати шефа Делегације ЕУ у БиХ, који ће бити и специјални представник ЕУ.

"Парламент за Европу" окупља представнике и стручњаке ЕУ заједно са парламентарцима са нивоа БиХ, ентитета и Брчко Дистрикта.

Барозовом обраћању у Парламентарној скупштини БиХ присуствовали су и амбасадори земаља ЕУ, представници институција и организација ЕУ присутних у БиХ те високи представник Валентин Инцко.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *